[Nierówności] Dwie nierówności

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[Nierówności] Dwie nierówności

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \frac {1}{a^2} + \frac {1}{b^2} +\frac {1}{c^2} \geq \frac {2}{a^2+b^2} + \frac {2}{b^2+c^2} +\frac {2}{c^2+a^2} \geq \frac {9}{a^2+b^2+c^2}}\)
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 580
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

[Nierówności] Dwie nierówności

Post autor: PFloyd »

a,b,c są dodatnie? czy tylko rózne od zera?
Czesio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

[Nierówności] Dwie nierówności

Post autor: Czesio »

(1) i (2) po podstawieniu \(\displaystyle{ a^{2}=\frac{1}{x}}\) wychodzi harmoniczna i arytmetyczna.
a w reszcie bym podstawiał a^2=x i x+y+z=1 i wymnażał z mózgiem .


P.S. Co za różnica czy dod. czy nie ?
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 580
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

[Nierówności] Dwie nierówności

Post autor: PFloyd »

pierwsza nierówność b. łatwo wychodzi z zależności między średnią kwadratową i harmoniczną (ale gdy a,b,c są większe od zera):

\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{a^{2}+b^{2}}{2}} q \frac{2ab}{a+b}\\
\frac{a^{2}+b^{2}}{2} q \frac{4a^{2}b^{2}}{(a+b)^{2}}\\
\frac{2}{a^{2}+b^{2}} q \frac{1}{4a^{2}}+\frac{1}{2ab}+\frac{1}{4b^{2}}\\
\\
\\
\frac{2}{a^{2}+b^{2}}+\frac{2}{b^{2}+c^{2}}+\frac{2}{a^{2}+c^{2}} q \frac{1}{2a^{2}}+\frac{1}{2b^{2}}+\frac{1}{2c^{2}}+\frac{1}{2ab}+\frac{1}{2ac}+\frac{1}{2bc} q \frac{1}{a^{2}}+\frac{1}{b^{2}}+\frac{1}{c^{2}}}\)


bo:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2ab}+\frac{1}{2ac}+\frac{1}{2bc} q \frac{1}{2a^{2}}+\frac{1}{2b^{2}}+\frac{1}{2c^{2}}}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

[Nierówności] Dwie nierówności

Post autor: max »


\(\displaystyle{ \frac{2}{a^{2} + b^{2}} = \frac{1}{a^{2}}\cdot\frac{a^{2}}{a^{2} + b^{2}} + \frac{1}{b^{2}}\cdot \frac{b^{2}}{a^{2} + b^{2}} qslant \max\left\{\frac{1}{a^{2}}, \frac{1}{b^{2}}\right\}}\)
martaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 40 razy

[Nierówności] Dwie nierówności

Post autor: martaa »

\(\displaystyle{ p=a^2+b^2 \\ q=b^2+c^2 \\ r=c^2+a^2 \\ p,\ q,\ r qslant 0}\).
Nasza 2. nierówność przybiera wtedy postać:
\(\displaystyle{ \frac{1}{p} +\frac{1}{q} +\frac{1}{r} qslant \frac{9}{p+q+r}}\) a to nierówność między średnimi arytmetyczną a harmoniczną.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

[Nierówności] Dwie nierówności

Post autor: max »

Chyba obie nierówności najzgrabniej będzie z tych średnich (arytm i harm), konkretniej:

Pierwsza:
\(\displaystyle{ \frac{2}{a^{2} + b^{2}} qslant \frac{\frac{1}{a^{2}} +\frac{1}{b^{2}}}{2}}\)
dwa razy powtórzyć rozumowanie i dodać stronami

Druga:
\(\displaystyle{ \frac{3}{2a^{2} + 2b^{2} + 2c^{2}} qslant \frac{\frac{1}{a^{2} + b^{2}} + \frac{1}{b^{2} + c^{2}} + \frac{1}{a^{2} + c^{2}}}{3}}\)
i wymnożyć stronami przez \(\displaystyle{ 6}\)

Nie z tej strony chciałem w poprzednim poście... (można próbować w takim stylu - tyle, że nieco inaczej i nie będzie to chyba tak zgrabne i elementarne jak tutaj)
ODPOWIEDZ