[Teoria liczb] Urodziwe liczby pierwsze

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

[Teoria liczb] Urodziwe liczby pierwsze

Post autor: KPR »

Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą dającą przy dzieleniu przez 20 resztę 11 lub 19. Udowodnić, że istnieją 3 kolejne liczby całkowite, które są generatorami modulo \(\displaystyle{ p}\).
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 26 razy

[Teoria liczb] Urodziwe liczby pierwsze

Post autor: porfirion »

Co to znaczy "generator modulo"?
chechlacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 paź 2009, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

[Teoria liczb] Urodziwe liczby pierwsze

Post autor: chechlacz »

Generator modulo jakaś liczba \(\displaystyle{ p}\) to taka liczba \(\displaystyle{ g}\), że jej kolejne potęgi "generują" zbiór \(\displaystyle{ \left\{1,2,...,p-1 \right\}}\) tzn. \(\displaystyle{ \left\{ g,g^{2},...,g^{p-1}\right\} = \left\{ 1,2,...,p-1\right\}}\)
ODPOWIEDZ