parametry a i b

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
sławek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

parametry a i b

Post autor: sławek1988 »

jak rozwiązać równanie \(\displaystyle{ a^{2}(x-1)-ab=b^{2}(x+1)+ab}\) gdzie a i b są parametrami.???
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3560
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

parametry a i b

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ a^{2}x-a^{2}-ab=b^{2}x+b^{2}+ab}\)
\(\displaystyle{ a^{2}x-b^{2}x=b^{2}+2ab+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ x(a^{2}-b^{2})=(a+b)^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(a+b)^{2}}{(a^{2}-b^{2})}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(a+b)^{2}}{(a+b)(a-b)}}\) czyli \(\displaystyle{ x=\frac{a+b}{a-b}}\)
ODPOWIEDZ