Na kółku z matmy miałam takie równanie:
|x^9-x|+|x^8-x^7|=|x^9-x^8+x^7-x|
Ktoś chętny do rozwiązywania? :]
Rozwiąż równanie wielomianowe z wartością bezwzględnÄ
Rozwiąż równanie wielomianowe z wartością bezwzględnÄ
|a| + |b| = |a-b|
a>=b
a>=0
b=0
x^7-x^8>0
z rownan 2 i 3
x>=1 v 0>=x>=-1
0==0
x^8 - x^7>=0
z rownan 2 i 3
0
a>=b
a>=0
b=0
x^7-x^8>0
z rownan 2 i 3
x>=1 v 0>=x>=-1
0==0
x^8 - x^7>=0
z rownan 2 i 3
0
- bisz
- Użytkownik

- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe z wartością bezwzględnÄ
matlabowi tez tak wyszlo 
>> x=solve(abs(x.^9-x)+abs(x.^8-x.^7)-abs(x.^9-x.^8+x.^7-x))
x =
[ 0]
[ -1]
[ 1]
>>
>> x=solve(abs(x.^9-x)+abs(x.^8-x.^7)-abs(x.^9-x.^8+x.^7-x))
x =
[ 0]
[ -1]
[ 1]
>>
