1. Znajdź pierwiastki równania za pomocą wzorów Viete’a:
\(\displaystyle{ y = x^2 – 5x + 6}\)
2 Oblicz sumę odwrotności pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^2 + nx + m = 0}\)
Dziękuję
Zastosowanie wzorów Viete'a dla wielomianów drugiego sto
-
Laszek
Zastosowanie wzorów Viete'a dla wielomianów drugiego sto
1)
\(\displaystyle{ x_1\cdot x_2 = \frac{c}{a}\\
x_1+x_2 = \frac{-b}{a}}\)
Trzeba rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ x_1+x_2 = 5\\
x_1\cdot x_2 = 6}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} = \frac{x_1+x_2}{x_1\cdot x_2} = \frac{-b}{c} = -\frac{n}{m}}\)
Wydaje mi się że to powinno być tak.
\(\displaystyle{ x_1\cdot x_2 = \frac{c}{a}\\
x_1+x_2 = \frac{-b}{a}}\)
Trzeba rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ x_1+x_2 = 5\\
x_1\cdot x_2 = 6}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} = \frac{x_1+x_2}{x_1\cdot x_2} = \frac{-b}{c} = -\frac{n}{m}}\)
Wydaje mi się że to powinno być tak.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, o 14:17 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.