Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha >0 , \beta >0}\) i \(\displaystyle{ \alpha + \beta < \frac{ \pi }{4}}\) to
A: \(\displaystyle{ \ctg 2 \alpha + \ctg 2 \beta < 2\ctg ( \alpha + \beta )}\)
B: \(\displaystyle{ \ctg 2 \alpha + \ctg 2 \beta \ge 2\ctg ( \alpha + \beta )}\)
C: \(\displaystyle{ \ctg \frac{ \pi }{7} + \ctg \frac{ \pi }{7} \ge 2\ctg \frac{ \pi }{5}}\)
D: \(\displaystyle{ \ctg \frac{ \pi }{7} + \ctg \frac{ \pi }{7} < 2\ctg \frac{ 2\pi }{7}}\)
Nierówności trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 14 razy
Nierówności trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.