udowodnić w rzeczywistych, że
\(\displaystyle{ \left| a\right| + \left| b\right| + \left| c\right| - \left| a+b \right| - \left| b+c \right| - \left| c+a \right| + \left| a+b+c \right| \ge 0}\)
[Nierówności] Suma modułów
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Tmkk
- Użytkownik

- Posty: 1716
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
[Nierówności] Suma modułów
Nie wystarczy skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \left| a+b\right| \ge \left| a\right| -\left| b\right|}\) ?
Racja, nvm.
Racja, nvm.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, o 20:17 przez Tmkk, łącznie zmieniany 1 raz.
- skazy
- Użytkownik

- Posty: 32
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów / Warszawa
- Pomógł: 2 razy
[Nierówności] Suma modułów
nie wydaje mi się, ale jeśli twoim zdaniem jest to oczywiste to zapraszam cię do przedstawienia swojego rozwiązania
-
porfirion
- Użytkownik

- Posty: 319
- Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 26 razy
[Nierówności] Suma modułów
A ja mam taki prościutki pomysł (bez żadnych popopopoviciu )
Zapisujemy równoważnie:
\(\displaystyle{ \left| a\right| + \left| b\right| + \left| c\right| + \left| a+b+c \right| \ge \left| a+b \right| + \left| b+c \right| + \left| c+a \right|}\)
Na potrzeby zadania zero zaliczajmy do liczb dodatnich.
Gdy \(\displaystyle{ a, b, c}\) są tego samego znaku, zachodzi równość.
Bez straty ogólności załóżmy więc, że \(\displaystyle{ a,b}\) są innego znaku niż \(\displaystyle{ c}\).
Nierówność upraszcza się do postaci:
\(\displaystyle{ \left| c\right| + \left| a+b+c \right| \ge \left| b+c \right| + \left| c+a \right|}\)
A tu wystarczy kilka przypadków rozpatrzeć i tyle.
Zapisujemy równoważnie:
\(\displaystyle{ \left| a\right| + \left| b\right| + \left| c\right| + \left| a+b+c \right| \ge \left| a+b \right| + \left| b+c \right| + \left| c+a \right|}\)
Na potrzeby zadania zero zaliczajmy do liczb dodatnich.
Gdy \(\displaystyle{ a, b, c}\) są tego samego znaku, zachodzi równość.
Bez straty ogólności załóżmy więc, że \(\displaystyle{ a,b}\) są innego znaku niż \(\displaystyle{ c}\).
Nierówność upraszcza się do postaci:
\(\displaystyle{ \left| c\right| + \left| a+b+c \right| \ge \left| b+c \right| + \left| c+a \right|}\)
A tu wystarczy kilka przypadków rozpatrzeć i tyle.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[Nierówności] Suma modułów
A to jest nierówność Hlawka.A czy można uogólnić tę nierówność dla liczb zespolonych…?
Czy istnieją inne uogólnienia...?
Ukryta treść:
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
[Nierówności] Suma modułów
Skoro już odkopano ten temat, to ja dodam, że nie należy tej nierówności dowodzić za pomocą Popoviciu, bo dowód Popoviciu korzysta z niej właśnie.
Mniej więcej to wygląda tak jak dowodzenie, że \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x} = 1}\) za pomocą reguły delopitala. Niby wolno, ale nie wypada.
Mniej więcej to wygląda tak jak dowodzenie, że \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x} = 1}\) za pomocą reguły delopitala. Niby wolno, ale nie wypada.
