Całka funkcji wymiernej.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Całka funkcji wymiernej.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Jak zabrać się za policzenie takiej całki (?):
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \left( \frac{3}{x^2} \right) \mbox{d}x}\)
Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Całka funkcji wymiernej.

Post autor: leapi »

\(\displaystyle{ \int x^n dx =\frac{1}{n+1}x^{n+1}+C}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, o 21:16 przez leapi, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 30 lis 2006, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 21 razy

Całka funkcji wymiernej.

Post autor: Szczech »

\(\displaystyle{ \ldots=3\int \frac{1}{x^2} \mbox{d}x=3\int x^{-2} \mbox{d}x}\)
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Całka funkcji wymiernej.

Post autor: dawid.barracuda »

Fajnie, dzięki, rozumiem już. Nie wpadłem na to, by górę licznika potraktować jako stały czynnik i wyrzucić przed znak całki. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ