Granica ciągu z liczbą Eulera

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Wojtas456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 20 lis 2011, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Granica ciągu z liczbą Eulera

Post autor: Wojtas456 »

\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(\frac{ e^{ \frac{1}{n}+1 } }{2})^n}\)
szw1710

Granica ciągu z liczbą Eulera

Post autor: szw1710 »

Weź sobie odwrotność tego ciągu. Jest takie twierdzenie, że jeśli \(\displaystyle{ sqrt[n]{a_n} o ain[0,1)}\), to \(\displaystyle{ a_n\to 0}\). Zakładamy oczywiście \(\displaystyle{ a_n>0.}\)
ODPOWIEDZ