wspolrzedne kwadratu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ka_milka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białsytok
Podziękował: 4 razy

wspolrzedne kwadratu

Post autor: ka_milka »

Znajdź obwód i pole kwadratu ABCD, gdy dane są wierzchołki \(\displaystyle{ A=(1,0)}\) i \(\displaystyle{ B=(-3,2)}\)

Ja zrobilam tak, ale to jest zle ;/

\(\displaystyle{ 2^{2}+ 4^{2} = x^{2} \\

x= 2\sqrt{5} \\


a \sqrt{2} = 2\sqrt{5} \\


a= \sqrt{10}}\)


czemu to jest zle??
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

wspolrzedne kwadratu

Post autor: octahedron »

Bo bok kwadratu ma \(\displaystyle{ 2\sqrt{5}}\), a nie przekątna.
ka_milka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białsytok
Podziękował: 4 razy

wspolrzedne kwadratu

Post autor: ka_milka »

aaa, no tak, dzieki
ODPOWIEDZ