c)masę wody, która przeragowała z magnezem(\(\displaystyle{ p_{h2}}\)=0,0899g\(\displaystyle{ / dm^{3}}\))
Napisz równanie
\(\displaystyle{ woda-H 2_{0}}\)
7,2 g Mg
12 g M \(\displaystyle{ _{g}O}\)
6,72 \(\displaystyle{ dm^{3}}\)\(\displaystyle{ H _{2}}\)
............................................................ \(\displaystyle{ \rightarrow}\)..........................................
Prosibym rozwiąznie z obliczeniem
NApisz rówanie
-
Myszka0707
- Użytkownik

- Posty: 13
- Rejestracja: 7 mar 2012, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WARSZAWA
- bereta
- Użytkownik

- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
NApisz rówanie
\(\displaystyle{ Mg+2H_{2}O \rightarrow Mg(OH)_{2}+H_{2}}\)
Obliczamy masę wodoru z jego gęstości i objętości.
\(\displaystyle{ m_{H_{2}}=d_{H_{2}} \cdot V_{H_{2}}\\
m_{H_{2}}=0,0899 \frac{g}{dm^{3}} \cdot 6,72 dm^{3} \approx 0,6g}\)
Następnie korzystamy z prawa mówiącego, że suma mas substratów równa jest sumie mas produktów.
\(\displaystyle{ m_{Mg}+m_{H_{2}O}=m_{Mg(OH)_{2}}+m_{H_{2}}
\\m_{H_{2}O}=m_{Mg(OH)_{2}}+m_{H_{2}}-m_{Mg}
\\m_{H_{2}O}=12g+0,6g-7,2g=5,4g}\)
Obliczamy masę wodoru z jego gęstości i objętości.
\(\displaystyle{ m_{H_{2}}=d_{H_{2}} \cdot V_{H_{2}}\\
m_{H_{2}}=0,0899 \frac{g}{dm^{3}} \cdot 6,72 dm^{3} \approx 0,6g}\)
Następnie korzystamy z prawa mówiącego, że suma mas substratów równa jest sumie mas produktów.
\(\displaystyle{ m_{Mg}+m_{H_{2}O}=m_{Mg(OH)_{2}}+m_{H_{2}}
\\m_{H_{2}O}=m_{Mg(OH)_{2}}+m_{H_{2}}-m_{Mg}
\\m_{H_{2}O}=12g+0,6g-7,2g=5,4g}\)
-
pesel
- Użytkownik

- Posty: 1703
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 411 razy
NApisz rówanie
Drobna korekta.
Z podanego wyżej rozwiązania wynika, że z \(\displaystyle{ 7.2g \ Mg}\) powstało \(\displaystyle{ 12g \ Mg(OH)_{2}}\). Popatrzmy:
\(\displaystyle{ 1mol \ Mg - 1mol \ Mg(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ M_{Mg} - M_{Mg(OH)_{2}}}\)
\(\displaystyle{ 24g \ Mg - 58 \ g Mg(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ 7.2 \ g \ Mg - x \ g \ Mg(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ ----------------------}\)
\(\displaystyle{ x=7.2g*58g/24g=17.4g \ Mg(OH)_{2}}\) a więc dużo więcej niż owe 12g.
Po prostu z treści zadania widać, że produktem było \(\displaystyle{ 12g \ MgO}\) a nie \(\displaystyle{ 12g \ Mg(OH)_{2}}\), czyli reakcja szła do tlenku magnezu bez tego drugiego etapu gdzie z \(\displaystyle{ MgO}\) tworzy się \(\displaystyle{ Mg(OH)_{2}}\).
\(\displaystyle{ Mg + H_{2}O = MgO + H_{2}}\)
Oczywiście nie wpływa to na uzyskany wynik (jedynie trzeba w rozwiązaniu zamienić \(\displaystyle{ m Mg(OH)_{2}}\) na \(\displaystyle{ mMgO}\)
\(\displaystyle{ ----------------------}\)
BTW, w zadaniu są podane ilości 3 substancji a wystarczyło podać jedną z nich aby rozwiązać zadanie.
a) podano tylko masę magnezu 7.2g
24g Mg - 18 g H2O
7.2g Mg - x = 7.2g * 18g / 24 g = 5.4g H2O
b) podano tylko masę MgO 12g
40g Mg0 - 18 g H2O
12g MgO - x = 12g * 18g / 40.3 g = 5.4g H2O
c) podano tylko objętość wodoru 6.72 dm3
22.4 dm3 H2 - 18 g H2O
6.72 dm3 H2 - x = 6.72dm3 * 18g / 22.4 dm3 = 5.4g H2O
d) Bądź stwierdzić, że każdej z podanych substancji jest 0.3 mola to i wody też jest 0.3 mola (patrz równanie reakcji) czyli 5.4g.
Z podanego wyżej rozwiązania wynika, że z \(\displaystyle{ 7.2g \ Mg}\) powstało \(\displaystyle{ 12g \ Mg(OH)_{2}}\). Popatrzmy:
\(\displaystyle{ 1mol \ Mg - 1mol \ Mg(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ M_{Mg} - M_{Mg(OH)_{2}}}\)
\(\displaystyle{ 24g \ Mg - 58 \ g Mg(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ 7.2 \ g \ Mg - x \ g \ Mg(OH)_{2}}\)
\(\displaystyle{ ----------------------}\)
\(\displaystyle{ x=7.2g*58g/24g=17.4g \ Mg(OH)_{2}}\) a więc dużo więcej niż owe 12g.
Po prostu z treści zadania widać, że produktem było \(\displaystyle{ 12g \ MgO}\) a nie \(\displaystyle{ 12g \ Mg(OH)_{2}}\), czyli reakcja szła do tlenku magnezu bez tego drugiego etapu gdzie z \(\displaystyle{ MgO}\) tworzy się \(\displaystyle{ Mg(OH)_{2}}\).
\(\displaystyle{ Mg + H_{2}O = MgO + H_{2}}\)
Oczywiście nie wpływa to na uzyskany wynik (jedynie trzeba w rozwiązaniu zamienić \(\displaystyle{ m Mg(OH)_{2}}\) na \(\displaystyle{ mMgO}\)
\(\displaystyle{ ----------------------}\)
BTW, w zadaniu są podane ilości 3 substancji a wystarczyło podać jedną z nich aby rozwiązać zadanie.
a) podano tylko masę magnezu 7.2g
24g Mg - 18 g H2O
7.2g Mg - x = 7.2g * 18g / 24 g = 5.4g H2O
b) podano tylko masę MgO 12g
40g Mg0 - 18 g H2O
12g MgO - x = 12g * 18g / 40.3 g = 5.4g H2O
c) podano tylko objętość wodoru 6.72 dm3
22.4 dm3 H2 - 18 g H2O
6.72 dm3 H2 - x = 6.72dm3 * 18g / 22.4 dm3 = 5.4g H2O
d) Bądź stwierdzić, że każdej z podanych substancji jest 0.3 mola to i wody też jest 0.3 mola (patrz równanie reakcji) czyli 5.4g.