Matematyka - 15 pkt.
Matematyka - 15 pkt.
Cześć.
Chciałem się zapytać, na co zwrócić szczególną uwagę przy nauce matematyki do matury by uzyskać chociażby 15 pkt ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi ( mam nadzieję że bez zbędnej dygresji )
Chciałem się zapytać, na co zwrócić szczególną uwagę przy nauce matematyki do matury by uzyskać chociażby 15 pkt ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi ( mam nadzieję że bez zbędnej dygresji )
Matematyka - 15 pkt.
Hahaha, a na co ja mam zwrócić uwagę by polski napisać na chociażby 21pkt?Vistano pisze:na co zwrócić szczególną uwagę przy nauce matematyki do matury by uzyskać chociażby 15 pkt?
Ja myślę, że 15pkt to można bardzo łatwo z samych zadań zamkniętych uzbierać. Tylko nie liczyć gdzie nie ma takiej potrzeby, tylko kombinować. Czasem wystarczy sobie po podstawiać niewiadome z odpowiedzi w wyjdzie, która jest prawidłowa, bo rozwiązywanie np. nierówności mogłoby być bardziej skomplikowane dla osoby uczącej się (jak zakładam) matematyki na poziomie podstawowym.
-
viaggiatrice
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matematyka - 15 pkt.
Razem z arkuszem dostajesz pokaźną książkę z większością wzorów (jest w pdfie na stronie cke) oraz kalkulator. Przejrzyj dokładnie czego po tej książce możesz się spodziewać, co w niej jest, czego nie ma... Masz mnóstwo czasu - jeśli, zamiast się stresować, że czegoś nie zrobisz, bo nie i już, chwilę pomyślisz nad zadaniem, pokombinujesz, narysujesz rysunek pomocniczy, masz o wiele większą szansę, że zadanie zrobisz. Poza tym, tak jak mówi rutra, w zadaniach testowych podstawiaj proponowane wyniki do równań, nierówności i co tam jeszcze się pojawi.
A takim najlepszym sposobem jest robienie zadań i przygotowywanie się. Został miesiąc, więc sięgaj po arkusze z lat poprzednich i próbuj. Jeśli czegoś nie umiesz, to przypomnij sobie. I najważniejsze - nie stresuj się tylko myśl!
Powodzenia!
A takim najlepszym sposobem jest robienie zadań i przygotowywanie się. Został miesiąc, więc sięgaj po arkusze z lat poprzednich i próbuj. Jeśli czegoś nie umiesz, to przypomnij sobie. I najważniejsze - nie stresuj się tylko myśl!
Powodzenia!
-
maturzysta123
- Użytkownik

Matematyka - 15 pkt.
Dokładnie tak jak napisałem (to ja użytkownik rutra) czasem się oliczysz w zamkniętych i na darmo, bo i tak nikt brudnopisu nie sprawdza.
A właśnie jak to jest, kalkulatory sami przynosimy a tablice dostajemy?
A właśnie jak to jest, kalkulatory sami przynosimy a tablice dostajemy?
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Matematyka - 15 pkt.
Wzór na deltę. Na każdej maturze jest suche polecenie "Rozwiąż równanie lub nierówność kwadratową". Serio, na każdej.
Matematyka - 15 pkt.
Dzięki wielkie za odpowiedzi i życzenia powodzenia.
Już jestem na etapie końcówki nauki i mam nadzieję że chociaż 30-50% tego wykorzystam, bo resztę zje mi stres.
Nie mogę tylko załapać rozwiązywania równań, bo nierówności ze wzorem delty mam już wyklepane.
Ale o pomoc w wyjaśnianiu po proszę w innym dziale forum.
Jeszcze raz dzięki
Już jestem na etapie końcówki nauki i mam nadzieję że chociaż 30-50% tego wykorzystam, bo resztę zje mi stres.
Nie mogę tylko załapać rozwiązywania równań, bo nierówności ze wzorem delty mam już wyklepane.
Ale o pomoc w wyjaśnianiu po proszę w innym dziale forum.
Jeszcze raz dzięki
Polski był akurat prosty, więc podejrzewam że Ci poszłorutra pisze:Hahaha, a na co ja mam zwrócić uwagę by polski napisać na chociażby 21pkt?
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Matematyka - 15 pkt.
Hm... było pytanie o 15 pkt, to ja się teraz pytam co trzeba zrobić by mieć 50 pkt?
-
xorgx3
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Matematyka - 15 pkt.
Myślę, że Tobie się to uda bez problemu
I żeby nie było jakiegoś udowodnienia za trudnego, bo wg mnie na podstawie są dziwniejsze dowody niż na rozszerzeniu
I żeby nie było jakiegoś udowodnienia za trudnego, bo wg mnie na podstawie są dziwniejsze dowody niż na rozszerzeniu
-
szprot_w_oleju
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Matematyka - 15 pkt.
Trzeba zrobić dobrze wszystkie zadania. xDkamil13151 pisze:Hm... było pytanie o 15 pkt, to ja się teraz pytam co trzeba zrobić by mieć 50 pkt?
-
RSM
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Matematyka - 15 pkt.
Ja rozumiem, że można nauczyć się schematu rozwiązywania równań kwadratowych, ale nie móc załapać schematu rozwiązywania nierówności kwadratowych. Nie rozumiem natomiast jak to może funkcjonować w drugą stronę.Nie mogę tylko załapać rozwiązywania równań, bo nierówności ze wzorem delty mam już wyklepane.
Matematyka - 15 pkt.
A jak się te proponowane wyniki podstawia ?viaggiatrice pisze:Poza tym, tak jak mówi rutra, w zadaniach testowych podstawiaj proponowane wyniki do równań, nierówności i co tam jeszcze się pojawi.
-
miodzio1988
Matematyka - 15 pkt.
\(\displaystyle{ x ^{2}>1}\)
Która z liczb spełnia daną nierówność? I powiedzmy masz daną jedynke, dwojke i coś tam jeszcze.
No to wstawiasz za \(\displaystyle{ x}\) podane liczby
Która z liczb spełnia daną nierówność? I powiedzmy masz daną jedynke, dwojke i coś tam jeszcze.
No to wstawiasz za \(\displaystyle{ x}\) podane liczby
Matematyka - 15 pkt.
No ja uważam że rozwiązywanie nierówności kwadratowych korzystając ze wzoru delty \(\displaystyle{ \Delta = b^{2}-4ac}\) jest prościejsze od rozwiązywania równań.RSM pisze:Ja rozumiem, że można nauczyć się schematu rozwiązywania równań kwadratowych, ale nie móc załapać schematu rozwiązywania nierówności kwadratowych. Nie rozumiem natomiast jak to może funkcjonować w drugą stronę.Nie mogę tylko załapać rozwiązywania równań, bo nierówności ze wzorem delty mam już wyklepane.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 13:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach