Granica ciagów
-
madzia_wawa
- Użytkownik

- Posty: 146
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 15:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
-
aalmond
- Użytkownik

- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Granica ciagów
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{25^{n} + 5^{n}} = \sqrt[n]{25^{n} \left ( 1 + \frac{5^{n}}{25^{n}} \right )} = 25 \sqrt[n] { \left ( 1 + \frac{5^{n}}{25^{n}} \right )}}\)
-
madzia_wawa
- Użytkownik

- Posty: 146
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 15:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Granica ciagów
aalmond pisze:\(\displaystyle{ \sqrt[n]{25^{n} + 5^{n}} = \sqrt[n]{25^{n} \left ( 1 + \frac{5^{n}}{25^{n}} \right )} = 25 \sqrt[n] { \left ( 1 + \frac{5^{n}}{25^{n}} \right )}}\)
a co się stało z \(\displaystyle{ -5^{n}}\)
proszę o wytłumaczenie
-
aalmond
- Użytkownik

- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Granica ciagów
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{25^{n} + 5^{n}} - 5^{n} = \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{25^{n} + 5^{n}} - \lim_{n \to \infty } 5^{n}}\)-- 5 marca 2012, 14:01 --Można też z "trzech ciągów":
\(\displaystyle{ 25 \leftarrow \sqrt[n]{25^n} \le \sqrt[n]{25^{n} + 5^{n}} \le \sqrt[n]{2 \cdot 25^{n}} \rightarrow 25}\)
\(\displaystyle{ 25 \leftarrow \sqrt[n]{25^n} \le \sqrt[n]{25^{n} + 5^{n}} \le \sqrt[n]{2 \cdot 25^{n}} \rightarrow 25}\)