Nowa edycja konkursu matematyka.pl?

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Panda »

Witam, w zeszłym roku, zdaje się 9 marca, pojawił się konkurs forum matematyka.pl, czy szykuje się coś tego typu w tym roku?

Dla niewiedzących o co chodzi:
forum114.htm - większość nieprzyklejonych tematów dotyczy konkursu właśnie.

Czółko.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: scyth »

Raczej nie. Zainteresowanie było znikome.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3429 razy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Raczej nie. Zainteresowanie było znikome.
to chyba dlatego iz zadania (problemy ) były zbyt trudne, no ale Forum musi trzymac poziom.
ale sprobowac powtorzyc by mozna....
moze atrakcyjniejsza formuła i wiecej zroznicowania w trudnosci zadan, moze jakies nagrody itp ?
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

Tak jak mol_ksiazkowy, sądzę, że nikłe zainteresowanie spowodowane było m.in. trudnością zadań. Może gdyby dokonać pewnego przesunięcia w tej płaszczyźnie, to liczba uczestników by wzrosła.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

O ile dobrze pamiętam, to tematyka zadań dotyczyła w dużej mierze statystyki, co też pewnie części osobom nie było na rękę

Co do nagród, to były one chyba wystarczające.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: wujomaro »

Uważam, że taki konkurs to naprawdę dobra sprawa, a na pewno dobra zabawa. Myślę, że warto spróbować jeszcze raz.

Jeśli chodzi o zadania, myślę, że wielu odstraszył poziom trudności. Jak wyżej, nie wszyscy lubią statystykę, ale chyba też część osób nie lubi udowadniania. Rozumiem, że forum musi trzymać poziom jesli chodzi o zadania na konkurs, ale dobrze byłoby jeszcze raz spróbować.

Ewentualnie, jeśli administracja chciałaby uzyskać większe zainteresowanie konkursem, może warto zrobić część rozszerzoną i podstawową?

Możliwe jest też, że ludzie nie mieli czasu na konkurs ze względu na czas trwania konkursu. Może wygodniej dla wszystkich byłoby zrobić taki konkurs na przykład w czerwcu?

W każdym razie to tylko mój pomysł. A, i moim skromnym zdaniem, powinny znaleźć się jakieś dobre zadanka z geometrii
Pozdrawiam!
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

wujomaro pisze:
Możliwe jest też, że ludzie nie mieli czasu na konkurs ze względu na czas trwania konkursu. Może wygodniej dla wszystkich byłoby zrobić taki konkurs na przykład w czerwcu?
Czerwiec razem z Euro i sesją jest chyba najgorszym z możliwych wyborów.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik

O Euro zapomniałem. Ale chodzi mi raczej o czas, w którym jest większy luz w szkołach, albo i zupełne wolne. W takim razie proponuję lipiec.
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: marcinz »

wujomaro pisze:Ale chodzi mi raczej o czas, w którym jest większy luz w szkołach, albo i zupełne wolne.
Tylko, że trudno sobie wyobrazić taki termin, który pasowałby większości zainteresowanych. Na przykład w lipcu wiele osób wyjedzie gdzieś na urlop.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik

Chcę zauważyc jednak, że na rozwiązanie zadań dano w tamtym roku miesiąc. W każdym razie to są tylko moje pomysły, nic waznego.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Czytam temat, czytam i patrzę "wujomaro". No skądś kojarzę, no... A no tak, ClawForum .
A żeby nie spamić, no to o ile pamiętam, to istotnie zainteresowanie było dość znikome, trochę żal konkurs robić, jak się robi reklamę na całe forum, a startuje ~5 osób. Ja oczywiście bym chętnie wystartował, ale nie będę mieć do nikogo pretensji, jeżeli powodem będzie brak motywacji .
Ale jak chcesz wujo, to jak Cię już zjadę w Pazura, to mogę Ci dać jakieś zadanka .
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

Wpisowe na konkurs 50zł, płatne prezd konkursem, oddawane gdy przesłane zostanie co najmniej jedno rozwiązanie. W ten sposób przed rozpoczęciem będzie wiadomo ile osób chce brać udział, a przede wszystkim będzie motywacja by coś rozwiązać .
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik

Przed konkursem, to znaczy bez wiedzy o tym, jakie będą zadania? Bo jeśli trzeba zakładać w ciemno, to ci, którzy nie są najlepsi z kazdej dziedziny pomyślą: ,,Kurczę wpisowe 50 zl, a oddają, gdy zostanie rozwiązane jedno zadanie. Ale co będzie, jeśli dowalą zadanka z czegoś, na czym zupełnie się nie znam i nie rozwiązę nawet jednego? Lepiej sobie darować..."

Przez co zainteresowanymi będą ci ,,lepsi" w każdym razie nie sądzę, by każdy uzytkownik forum zechciał ten konkurs napisać.

Pozdrawiam!
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Chce się konkurrsy, ale jak trzeba coś od siebie zrobić to wtedy szukamy wymówki? No proszę.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

Przez co zainteresowanymi będą ci ,,lepsi" w każdym razie nie sądzę, by każdy uzytkownik forum zechciał ten konkurs napisać.
To jest właśnie kluczowy problem (niezależnie od tego czy jest wpisowe czy nie ).
Za łatwe zadania - a na pewno ktoś już rozwiązał, po co mam dosyłać.
Za trudne - a po co mam wysyłać, ci "lepsi" pewnie już rozwiązali, nie mam szans.
Średnie - łeee, nieciekawe zadania
I tak wymówki można mnożyć. A patrząc na frekwencję w ostatniej edycji pewnie jest w tym ziarno prawdy...
ODPOWIEDZ