Sześciokąt o równych kątach.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kocur5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 mar 2012, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Sześciokąt o równych kątach.

Post autor: Kocur5 »

Wypukły sześciokąt ABCDEF ma wszystki kąty jednakowej miary. Wiedząc, że |AB|=2, |CD|=5, |DE|=7, |EF|=1 wyznacz długości pozostałych boków sześciokąta.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Sześciokąt o równych kątach.

Post autor: anna_ »

Podpowiedź: Wszystkie kąty są równe, więc boki leżące naprzeciw siebie będą równoległe.
Poprowadź równoległą do boku \(\displaystyle{ ED}\) przechodzącą prze punk \(\displaystyle{ C}\) i przedłuż bok \(\displaystyle{ EF}\), otrzymasz dwa trapezy równoramienne.
Kocur5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 mar 2012, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Sześciokąt o równych kątach.

Post autor: Kocur5 »

Zrobiłem tak ale mi to nie pomogło w obliczeniu tych boków... Być może czegoś jeszcze nie zauważam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Sześciokąt o równych kątach.

Post autor: anna_ »

AU
AU
c20f8fd3a186dfcc.png (11.33 KiB) Przejrzano 373 razy
[/url]

Dużo liczenia, ale innego pomysłu nie mam:
\(\displaystyle{ |HC|}\)
\(\displaystyle{ |GC|}\)
\(\displaystyle{ |BC|}\)
ODPOWIEDZ