określ siły w pretach i ustal obciążenie

darkMagic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

określ siły w pretach i ustal obciążenie

Post autor: darkMagic »

Lampę o ciężarze G=50N zawieszono na lince której koniec zaczepiono do wspornika składającego się z prętów 1 i 2. Określ siły w tych prętach i ustal rodzaj obciążenia (ściskanie czy rozciąganie).
dyku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 sie 2009, o 09:16
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 4 razy

określ siły w pretach i ustal obciążenie

Post autor: dyku »

To zadanie jest rozwiązane w każdym podręczniku do wytrzymałości w rozdziale:
ŚCISKANIE I ROZCIĄGANIE PRĘTÓW.

Zadanie jest zazwyczaj z dość dobrym opisem. Można znaleść dobre wyjaśnienie w Niezgodźniskich:
Zbiór zadań z wytrzymałości i jak wspomniałem w każdym innym.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

określ siły w pretach i ustal obciążenie

Post autor: MichalPWr »

\(\displaystyle{ \sum X=-F_{1} -F_{2}\cos \alpha=0 \Rightarrow F_{1}= -F _{2}\cos \alpha}\)

\(\displaystyle{ \sum Y=-G +F_{2}\sin \alpha=0 \Rightarrow F_{2}= \frac{G}{\sin \alpha}}\)

\(\displaystyle{ \alpha}\) jest to kąd pomiędzy prętami 1 i 2.

\(\displaystyle{ F_{2}}\) jest rozciągany, a \(\displaystyle{ F_{1}}\) ściskany.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 20:52 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
darkMagic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

określ siły w pretach i ustal obciążenie

Post autor: darkMagic »

Oj zapomniałam
przy A jest \(\displaystyle{ \alpha}\)=30 stopni
ODPOWIEDZ