Granice ciągów

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
katen1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 8 lis 2011, o 16:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Granice ciągów

Post autor: katen1 »

witam, to znowu ja z podobnym problemem.
Jak rozwiazac taka granice? Czy na dole korzystac z zworu na sume ciagu geom ?
Z góry dziekuje

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1+3+5+...+(2n-1)}{1+ \frac{1}{5} + \frac{1}{25}+...+ \frac{1}{5 ^{n} } }}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Granice ciągów

Post autor: miki999 »

Tak.
W liczniku suma ciągu arytmetycznego, w mianowniku suma ciągu arytmetycznego.
katen1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 8 lis 2011, o 16:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Granice ciągów

Post autor: katen1 »

Dziekuje
ODPOWIEDZ