w jaki sposób otrzymano nast. przekształcenie?

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
amave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 sty 2011, o 21:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 6 razy

w jaki sposób otrzymano nast. przekształcenie?

Post autor: amave »

Witam
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób otrzymaliśmy następujące przekształcenie?
Będę bardzo wdzięczna
\(\displaystyle{ \left( -1\right) ^{n+1} \left( \left( x ^{n}f\left( \frac{1}{x} \right) \right)' \right) ^{\left( n\right) }=\left( -1\right) ^{n+1}n \left( x ^{n-1}f\left( \frac{1}{x} \right) \right) ^{\left( n\right) }-\left( -1\right) ^{n+1}\left( x ^{n-2}f'\left( \frac{1}{x} \right) \right) ^{\left( n\right) }}\)


edit: już zrobione
Ostatnio zmieniony 21 lut 2012, o 23:10 przez amave, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

w jaki sposób otrzymano nast. przekształcenie?

Post autor: bartek118 »

Pochodna iloczynu
amave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 sty 2011, o 21:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 6 razy

w jaki sposób otrzymano nast. przekształcenie?

Post autor: amave »

dziękuję. miałam jakieś zaćmienie umysłowe i problemy z drugim nawiasem, ale już do tego doszłam
ODPOWIEDZ