Witam. Mam Pytania do kilku przykładów.
1) Czy \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} x^{1/x^{2}}= 1}\) (tak mi wyszło)
2) Czy \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 0+} \sin x^{x}=\cos x^{x} \cdot 1=1}\) (tak mi wyszło)
3) Oraz jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 0+} \cos x^{\ctg x}}\) tego nie wiem jak rozwiązać....
Pomoże mi ktoś?
-- 18 lut 2012, o 19:46 --
Tego również nie potrafię zrobić...
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 0+} x^{\sin x}}\)
Reguła de l'Hospitala w granicy
-
nukleoid
- Użytkownik

- Posty: 66
- Rejestracja: 11 paź 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Reguła de l'Hospitala w granicy
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, o 21:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Reguła de l'Hospitala w granicy
1) Dobrze.
2) Źle, powinno wyjść \(\displaystyle{ \sin1}\), bo \(\displaystyle{ x^x}\) dąży do \(\displaystyle{ 1}\) a sinus jest ciągły.
Pozostałe dwa przykłady są podobne, w czym więc problem?
2) Źle, powinno wyjść \(\displaystyle{ \sin1}\), bo \(\displaystyle{ x^x}\) dąży do \(\displaystyle{ 1}\) a sinus jest ciągły.
Pozostałe dwa przykłady są podobne, w czym więc problem?
-
nukleoid
- Użytkownik

- Posty: 66
- Rejestracja: 11 paź 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Reguła de l'Hospitala w granicy
W ostatnim tez ma wyjść 1?
-- 18 lut 2012, o 21:46 --
To znaczy pozostałe dwa przykłady nie wiem jak rozpisać......
-- 18 lut 2012, o 22:24 --
Czy dobrze to obliczyłem?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} x*(\sqrt{x^{2}-1}-x)=x*(\sqrt{x^{2}(1-1/x^{2}})-x)=x*(x-x)=0}\)-- 19 lut 2012, o 11:56 --Pomoże ktoś?
-- 18 lut 2012, o 21:46 --
To znaczy pozostałe dwa przykłady nie wiem jak rozpisać......
-- 18 lut 2012, o 22:24 --
Czy dobrze to obliczyłem?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} x*(\sqrt{x^{2}-1}-x)=x*(\sqrt{x^{2}(1-1/x^{2}})-x)=x*(x-x)=0}\)-- 19 lut 2012, o 11:56 --Pomoże ktoś?
-
piotru64
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Reguła de l'Hospitala w granicy
Źle.nukleoid pisze:Czy dobrze to obliczyłem?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} x*(\sqrt{x^{2}-1}-x)=x*(\sqrt{x^{2}(1-1/x^{2}})-x)=x*(x-x)=0}\)
Mnożysz przez sprzężenie i Ci wyjdzie \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)