Dowód wzoru na pole trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Acros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: woj. Mazowieckie
Podziękował: 7 razy

Dowód wzoru na pole trójkąta

Post autor: Acros »

Czy mógłby ktoś podać dowód twierdzenia , że pole trójkąta jest równe \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R}}\)
bez użycia wzoru sinusów ( jakieś dośc elementarne metody na poziomie 1 liceum) ???
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2014, o 10:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16318
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Dowód wzoru na pole trójkąta

Post autor: anna_ »

AU
AU
c6bce167eb130013.png (16.68 KiB) Przejrzano 659 razy
[/url]

Trójkąty \(\displaystyle{ AEC}\) i \(\displaystyle{ DBC}\) są podobne

\(\displaystyle{ \frac{h}{b} = \frac{a}{2R} \Rightarrow h= \frac{ab}{2R}}\)

\(\displaystyle{ P=\frac{ch}{2} = \frac{c \cdot \frac{ab}{2R} }{2} = \frac{abc}{4R}}\)
Xeoxer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 31 paź 2011, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Dowód wzoru na pole trójkąta

Post autor: Xeoxer »

Mam pytanie, dlaczego kąty CAE i CDB są równe?
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

Dowód wzoru na pole trójkąta

Post autor: matematyk1995 »

Bo są oparte na tym samym łuku i są to kąty wpisane
stasius12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 30 kwie 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód wzoru na pole trójkąta

Post autor: stasius12 »

A Przepraszam...skąd się wziął kąt prosty CBD?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Dowód wzoru na pole trójkąta

Post autor: loitzl9006 »

kąt \(\displaystyle{ CBD}\) jest kątem prostym, bo to kąt wpisany oparty na średnicy okręgu
ODPOWIEDZ