Witam,
Piszę tego posta aby poradzić się / dowiedzieć czegoś od tych, którzy zaczęli, bądź już ukończyli studia na politechnice.
Zdaje w tym roku maturę z matematyki i zastanawiam się nad fizyką (podstawy). Jaką politechnikę najlepiej wybrać? Jaki kierunek? Zastanawiam się nad... Sam nie wiem co teraz z kierunków jest dobre i za parę lat zagwarantuje dobrą pracę i pieniądze ).
Chciałbym zapytać tych, którzy są lub ukończyli już studia na politechnice (gdyż głównie taka szkoła mnie interesuje) jaki kierunek polecacie, który daje szeroki wybór zawodu i jest przyjemny do nauki i po którym praca jest przyjemna w wykonywaniu.
Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej, bo sam się już gubię we wszystkim, bo muszę w końcu coś wybrać. Interesuje mnie kierunek z perspektywami na przyszłość, nawet taki, który jest za granicą doby, a specjaliści są potrzebni. Nie mam konkretnych zainteresowań, po prostu lubię wiele rzeczy, ale nie lubię się w czymś paprać, np. naprawiając samochód. Czy Politechnika poznańska lub gdańska to dobry wybór?
Z góry dziękuje za odp.
Wybór kierunku studiów na Politechnice
-
fuzzgun
PG to dobry wybór. Polecam Wydział Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej. Może zainteresuje Cię specjalność informatyka stosowana.
- Generau
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Powiem szczerze, że o kierunkach wyżej wymienionych pierwszy raz słyszę.
Jak już coś podajecie, to prosiłbym o podanie argumentów dlaczego akurat to?
Czekam na dalsze propozycję.
Jak już coś podajecie, to prosiłbym o podanie argumentów dlaczego akurat to?
Czekam na dalsze propozycję.
-
Semtex4
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Ja w przyszłym roku mam zamiar zacząć studiować mechatronikę w Poznaniu lub Warszawie. Z tą różnicą, że zdaję fizykę (rozszerzoną) i matmę(rozszerzoną). Ten kierunek jest dla tych którzy chcą zająć się przemysłem nowoczesnym (zautomatyzowana produkcja, maszyny CNC, itp.). Naprawdę polecam bo to bardzo ciekawe.
-
fuzzgun
Może wejdź na stronę PG i zobacz jakie są kierunki i specjalności to nie będziesz taki zaskoczony.
-
sarni20
- Użytkownik

cześć,
jestem studentem 1 roku AiR na PG. Trudno doradzić jakiś kierunek Tobie, jeżeli sam dokładnie nie wiesz czego chcesz. Ja z mojej strony mogę polecić automatykę i robotykę na wydziale EiA, przede wszystkim bogata baza laboratoriów, czyli wiedzy praktycznej często różniącej się od suchej teorii (1 sem to raczej właśnie 'sucha' teoria ale później jest o wiele ciekawiej). Jednak decyzję musisz podjąć sam. Może pomóc katalog ectesów z zajęciami na każdym kierunku naszej uczelni
Pozdrawiam!
Paweł
jestem studentem 1 roku AiR na PG. Trudno doradzić jakiś kierunek Tobie, jeżeli sam dokładnie nie wiesz czego chcesz. Ja z mojej strony mogę polecić automatykę i robotykę na wydziale EiA, przede wszystkim bogata baza laboratoriów, czyli wiedzy praktycznej często różniącej się od suchej teorii (1 sem to raczej właśnie 'sucha' teoria ale później jest o wiele ciekawiej). Jednak decyzję musisz podjąć sam. Może pomóc katalog ectesów z zajęciami na każdym kierunku naszej uczelni
Pozdrawiam!
Paweł
- Generau
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Zastanawiam się nad AiR oraz Mechatronika, bo jest to ciekawe i będzie na pewno na propsie.
Tylko obawiam się, że budownictwo może za parę lat nie być ciekawe, że będzie trudniej z pracą.
Dodam, że biorę pod uwagę wyjazd za granicę po studiach technicznych (USA, Kanada, Niemcy)
Tylko obawiam się, że budownictwo może za parę lat nie być ciekawe, że będzie trudniej z pracą.
Dodam, że biorę pod uwagę wyjazd za granicę po studiach technicznych (USA, Kanada, Niemcy)