ekstremum wielu zmiennych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
przemek186
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lutoryż
Podziękował: 1 raz

ekstremum wielu zmiennych

Post autor: przemek186 »

Mam problem podczas obliczania ekstremum w pochodnych cząstkowych 1 rzędu otrzymuje \(\displaystyle{ x=-2, y=0 \vee y=1}\) z \(\displaystyle{ y(y-1)=0}\). Co w takim wypadku robię? Nie moge chyba normalnie wyznaczyć punktu P1 skoro mam dwa y.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2012, o 18:47 przez przemek186, łącznie zmieniany 2 razy.
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

ekstremum wielu zmiennych

Post autor: makan »

przemek186, nie wiem (i pewnie nie tylko ja) o co chodzi w twoim pytaniu. Nie możesz wyznaczyć punktów stacjonarnych?
ODPOWIEDZ