proszę o pomoc, wiem ze podobne zadania będa na poniedziałkowym kolokwium a nie bardzo wiem jak sie za nie zabrać.. z góry dziękuje:)
1. \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{3 - sin n}}\)
2. \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt{2n^{3}+1}}{n*\sqrt{3n-2}}}\)
granice..
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
granice..
\(\displaystyle{ -1 qslant -sinn qslant 1\\
2 qslant 3-sinn qslant 4\\
\sqrt[n]{2} qslant \sqrt[n]{3-sinn} qslant \sqrt[n]{4}\\}\)
Teraz z 3 ciągów wychodzi, że
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to }\sqrt[n]{3-sinn}=1}\)
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to }\frac{\sqrt{n^3(2+\frac{1}{n^3})}}{n\cdot n^{\frac{1}{2}}\sqrt{3-\frac{2}{n}}}=
\lim\limits_{n\to }\frac{n^{\frac{3}{2}}\sqrt{2+\frac{1}{n^3}}}{n^{\frac{3}{2}}\sqrt{3-\frac{2}{n}}}=
\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{6}}{3}}\)
2 qslant 3-sinn qslant 4\\
\sqrt[n]{2} qslant \sqrt[n]{3-sinn} qslant \sqrt[n]{4}\\}\)
Teraz z 3 ciągów wychodzi, że
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to }\sqrt[n]{3-sinn}=1}\)
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to }\frac{\sqrt{n^3(2+\frac{1}{n^3})}}{n\cdot n^{\frac{1}{2}}\sqrt{3-\frac{2}{n}}}=
\lim\limits_{n\to }\frac{n^{\frac{3}{2}}\sqrt{2+\frac{1}{n^3}}}{n^{\frac{3}{2}}\sqrt{3-\frac{2}{n}}}=
\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{6}}{3}}\)


