rozwiazanie rowniania

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
kijankap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 lis 2011, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

rozwiazanie rowniania

Post autor: kijankap »

Wyznacz rozwiazanie rowniania w przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\) w przyblizeniu do \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\)

\(\displaystyle{ x \cdot 2^{x} = 1}\)

Czy jest jakis ogolny sposb jak zabrac sie za takie rowniania?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, o 15:41 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

rozwiazanie rowniania

Post autor: »

Pytamy o miejsca zerowe funkcji ciągłej i rosnącej w podanym przedziale \(\displaystyle{ f(x)=x2^x-1}\).
Mamy:
\(\displaystyle{ f(0)<0 , f(1)>0}\)
więc na pewno rozwiązanie jest w przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\).
Dalej:
\(\displaystyle{ f\left( \frac 12\right) <0}\)
więc na pewno rozwiązanie jest w przedziale \(\displaystyle{ \left( \frac 12, 1\right)}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ f \left( \frac 34\right) >0}\)
więc na pewno rozwiązanie jest w przedziale \(\displaystyle{ \left( \frac 12 , \frac 34\right)}\)

W ten sposób możemy szacować rozwiązanie z dowolną dokładnością - w tym przypadku możemy zatrzymać się w momencie gdy uda nam się zawęzić przedział do długości \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\).

Q.
ODPOWIEDZ