Nadprzewodnictwo

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Awatar użytkownika
lepton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 30 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k/Poznania
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Nadprzewodnictwo

Post autor: lepton »

Zastanawiając się nad pięknymi zaletami efktu naprzewodnictwa, znalazłem pewną niejasność. Otóż w takim przewodniku opór właściwyt prądu jest równy 0, więc zgodnie ze wzorem na przewodność elektryczną, który jest równy 1/(opór właściwy) wyrażenie to nie ma sensu matematycznego. Więc mam pytanie czy jest jakiś sposób pominiecia tego wzoru nieoznaczonego, może mianownik musi znasdować się w odpowiednim przedziale (0, ...), a może tak poprostu musi być co teoretyczne się zgadza z teorią
Wiader
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 3 razy

Nadprzewodnictwo

Post autor: Wiader »

Zasada wyzszosci matematyki nad fizyka

Jesli matematyka na to nie pozwala to mozesz jedynie mowic o granicy rownej zero, o tym ze opor wlasciwy dazy do 0 ale nie osiagnie nigdy takiej wartosci. Chcialbym sie mylic bo wtedy czegos nowego bym sie dowiedzial Nie wiem jak to jest z kondensatem Bossego-Einsteina, cos kiedys czytalem ze tam jeszcze wieksze jaja wychodza. To jest jak z masa fotonu, ciagle nas ucza ze jest rowna zero a jest?
Awatar użytkownika
lepton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 30 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k/Poznania
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Nadprzewodnictwo

Post autor: lepton »

Masa spoczynkowa fotonu jest równa 0, a jeśli pędzi z prędkością równą 300 000 km/s to też. A jak jest w rzeczywistości (chociaż badano to doświadczallnie) to chyba nigdy tak dokońca się nie dowiemy
Wiader
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 3 razy

Nadprzewodnictwo

Post autor: Wiader »

Cos kiedys czytalem, ze foton ma mase cos kolo 10^-54 kg ale juz nie bardzo pameintam gdzie i kiedy...
Szalony doktore
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 gru 2004, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Knurów

Nadprzewodnictwo

Post autor: Szalony doktore »

Przewodność mierzy się w przewodnikach a nie w nadprzewodnikach. To wszystko wyjaśnia
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1276
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Nadprzewodnictwo

Post autor: liu »

W fizyce czesto jest tak, ze jesli w granicy cos dazy do 0 to mowimy, ze jest to 0. Tak jak zdarza sie np. w przypadku energii potencjalnej pola grawitacyjnego, rownej -Gm/r2. Mowimy, ze energia potencjalna w nieskonczonosci=0 - wiadomo, ze jakas ta energia bedzie niezaleznie od odleglosci, jednak od pewnego momentu osiaga ona niemierzalne i pomijalne wartosci.

Co do fotonu, zacytuje pana Pawla Gore z Instytutu Fizyki UJ, a konkretnie fragment FAQ grupy pl.sci.fizyka:
Ile wynosi masa fotonu?

Paweł F. Góra, Instytut Fizyki UJ

Zero. Foton jest cząstką bezmasową. Masa cząstki jest proporcjonalna do kwadratu jej czteropędu, ten zaś dla fotonu wynosi zero.
Fotonowi mozemy przypisac pewna mase, mianowicie wiemy, ze energia pojedynczego fotonu (kwantu promieniowania) wynosi E=hν, gdzie ν=c/λ to czestotliwosc promieniowania, h stala Plancka. Z rownania Einsteina wyrazajacego rownowaznosc masy i energii E=mc2 i przyrownania go z rownaniem poprzednim dostaniemy m=h/λc, jednak nie ma to szczegolnego sensu fizycznego.
ODPOWIEDZ