Przedział ufności dla 2 populacji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mumineq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 kwie 2005, o 07:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Przedział ufności dla 2 populacji

Post autor: mumineq »

Mam takie zadanko dziwaczne, badany jest wiek nauczycieli 2 miast.
W mieście 1 i 2 pobrano niezależne próby, \(\displaystyle{ n_1 = 9 , n_2 = 8}\) otrzymano:
\(\displaystyle{ \overline{x_1}=42}\) i \(\displaystyle{ \overline{x_2} = 46}\)
Odchylenia standardowe w obydwu miastach były równe i wynosiły 2,4. Zbudować przedział ufności przeciętnego wieku nauczycieli dla miast 1 i 2 łącznie, poziom istotności 0,05
Awatar użytkownika
Puzon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
Pomógł: 20 razy

Przedział ufności dla 2 populacji

Post autor: Puzon »

a może za średnią do przedziału przyjmij średnią ważoną z tych miast skoro odchylenie standardowe jest jednakowe w 1 i 2
ODPOWIEDZ