Jak rozwiązać takie zadanie:
Niech \(\displaystyle{ (Y_{n})}\) będzie łańcuchem Markowa. Sprawdzić, że złożony proces \(\displaystyle{ (Y_{2n})}\) jest również łańcuchem Markowa. Podaj uogólnienie dla złożonego procesu \(\displaystyle{ Y_{kn}}\), gdzie k jest dowolną liczbą naturalną.
Łańcuch Markowa
- Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Łańcuch Markowa
Jaki masz problem w tym zadaniu? Coś próbowałaś zrobić? Wiesz co to jest łańcuch Markowa?
Użyteczny może być następujący wzór,
Jeśli \(\displaystyle{ H_{1},H_{2},..H_{n}}\) tworzy rozbicie zupełne to
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}P(A|B \cap H_{i}) \cdot P(H_{i}|B)=P(A|B)}\)
Użyteczny może być następujący wzór,
Jeśli \(\displaystyle{ H_{1},H_{2},..H_{n}}\) tworzy rozbicie zupełne to
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}P(A|B \cap H_{i}) \cdot P(H_{i}|B)=P(A|B)}\)
