Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
mam problem z dwoma równaniami
1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} + \frac{1}{2x} =6}\) rozwiązać równanie
2. a tu doprowadzić do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ \frac{3x+1}{x+1}+ \frac{4x}{2x+2}}\)
Proszę o jak najszybszą odp. z góry dzięki
1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} + \frac{1}{2x} =6}\) rozwiązać równanie
2. a tu doprowadzić do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ \frac{3x+1}{x+1}+ \frac{4x}{2x+2}}\)
Proszę o jak najszybszą odp. z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
No więc pomnoże przez 2x i wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
a ma wyjśc \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
nie wiem co robie źle ale wymnażam to dostaje wtedy \(\displaystyle{ \frac{2x}{x}+1=12x}\)
a ma wyjśc \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
nie wiem co robie źle ale wymnażam to dostaje wtedy \(\displaystyle{ \frac{2x}{x}+1=12x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
Ok Dzieki widzę gdzie robiłem błąd;/ taki banalny a to drugie równanie? bo tam wychodzi równanie delty i nie wiem czy ja mam to liczyć czy co
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
A to można tą dwójkę bez x w mianowniku co jest też przez dwa? \(\displaystyle{ \frac{4x}{2x+2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie
Skracanie to dzielenie (całego) licznika i (całego) mianownika przez tę samą liczbę (niezerową) - więc można.
Ps. Możesz (w ogólnym przypadku) skracać przez (1), ale to nic nie daje.
Ps. Możesz (w ogólnym przypadku) skracać przez (1), ale to nic nie daje.