Witam, mam problem z takim zadankiem:
Tylko zapisać całkę za pomocą współrzędnych biegunowych.
\(\displaystyle{ \iint_{D} xcos \sqrt{x ^{2}+y ^{2} } dxdy}\)
\(\displaystyle{ D: 1 \le x ^{2} +y ^{2} \le 4, x \le 0, y \le 0}\)
Wiem tyle, że mam z tego okręg o promieniu r równym 2 i 1 czyli
\(\displaystyle{ 2 \ge r \ge 1}\)
a drugi
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi \ge \varphi \ge \pi}\)
niestety nie wiem co dalej z tym uczynić ... czy już mam to podstawić do wzoru ?
Współrzędne biegunowe
-
wojtasss91
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 10 razy
-
aalmond
- Użytkownik

- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Współrzędne biegunowe
Tak. I uwzględnij jakobian przekształcenia.czy już mam to podstawić do wzoru ?
-
wojtasss91
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 10 razy
Współrzędne biegunowe
Czyli rozumiem, że tak to ma wyglądać:
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{2}\int\limits_{\pi}^{\frac{3}{2}\pi} r cos ^{2} \sqrt{rcos ^{2}+ rsin ^{2} } d \varphi dr}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{2}\int\limits_{\pi}^{\frac{3}{2}\pi} r cos ^{2} \sqrt{rcos ^{2}+ rsin ^{2} } d \varphi dr}\)
-
Stork
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
Współrzędne biegunowe
To powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{2}\int\limits_{\pi}^{\frac{3}{2}\pi} r^2cos\varphi cos ^{2}\left| r\right| d \varphi dr}\)
Dlaczego akurat tak? całość mnożysz przez jakobian czyli \(\displaystyle{ r}\). Za x wstawiasz \(\displaystyle{ rcos\varphi}\) a pod pierwiastkiem masz jedynkę trygonometryczną. Dzięki temu możesz tam wstawićtę wartość bezwzględną - i przez to że granice r są dodatnie można ją nawet opuścić
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{2}\int\limits_{\pi}^{\frac{3}{2}\pi} r^2cos\varphi cos ^{2}\left| r\right| d \varphi dr}\)
Dlaczego akurat tak? całość mnożysz przez jakobian czyli \(\displaystyle{ r}\). Za x wstawiasz \(\displaystyle{ rcos\varphi}\) a pod pierwiastkiem masz jedynkę trygonometryczną. Dzięki temu możesz tam wstawićtę wartość bezwzględną - i przez to że granice r są dodatnie można ją nawet opuścić
-
wojtasss91
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 10 razy