Nierownosc wykladnicza
-
Fifty
- Użytkownik

- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Nierownosc wykladnicza
\(\displaystyle{ 2^{ \frac{3}{x} }>0}\) podejrzewam ze trzeba tu wykorzystac logarytm ale nie wiem jak prosze o pomoc
-
mativ73
- Użytkownik

- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Nierownosc wykladnicza
Najpierw określ dziedzine a potem zauważ że \(\displaystyle{ 2^{ \frac{3}{x} }}\) nigdy nie jest mniejsze bądź równe zero.
-
Fifty
- Użytkownik

- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Nierownosc wykladnicza
Dodatkowo teraz natknalem sie na kolejny klopot
\(\displaystyle{ x-2^{ x^{2}-6x+8 }>1}\) nie zgadza mi sie odpowiedz moja to \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,2) v (4, \infty )}\) rowniez prosze o podpowiedz , pomoc w zrozumieniu bledu jakiego i dlaczego
-- 28 sty 2012, o 14:49 --
\(\displaystyle{ x-2^{ x^{2}-6x+8 }>1}\) nie zgadza mi sie odpowiedz moja to \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,2) v (4, \infty )}\) rowniez prosze o podpowiedz , pomoc w zrozumieniu bledu jakiego i dlaczego
-- 28 sty 2012, o 14:49 --
rozumiem , czyli napisac dziedzine i tyle poniewaz nie wazne co wstawie za x zawsze bedzie wieksze od 0-- 28 sty 2012, o 16:10 --nikt nie pomoze?mativ73 pisze:Najpierw określ dziedzine a potem zauważ że \(\displaystyle{ 2^{ \frac{3}{x} }}\) nigdy nie jest mniejsze bądź równe zero.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Nierownosc wykladnicza
Napisz rozwiązanie, to sprawdzimy.Fifty pisze:Dodatkowo teraz natknalem sie na kolejny klopot
\(\displaystyle{ x-2^{ x^{2}-6x+8 }>1}\) nie zgadza mi sie odpowiedz moja to \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,2) v (4, \infty )}\) rowniez prosze o podpowiedz , pomoc w zrozumieniu bledu jakiego i dlaczego
JK
-
Fifty
- Użytkownik

- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Nierownosc wykladnicza
zaminiam \(\displaystyle{ 1}\) na \(\displaystyle{ (x-2)^{0}}\) opuszczam podstawy i mam proste rownanie kwadratowe i tak mi wlasnie wychodzi, pytanie moje czy to tak trzeba robic czy potrzebne sa moze jakies zalozenia , jezli tak to jakie i dlaczego
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Nierownosc wykladnicza
To zacznijmy od początku. Czy w zadaniu jest \(\displaystyle{ x-2^{ x^{2}-6x+8 }>1}\) (jak napisałeś), czy \(\displaystyle{ \left( x-2\right) ^{ x^{2}-6x+8 }>1\ ?}\)
JK
JK
-
Fifty
- Użytkownik

- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Nierownosc wykladnicza
to drugie, wiec podejrzewam ze jakies zalozenia tylko teraz jakie i najbardziej mnie interesuje odpowiedz na pytanie dlaczego wlasnie takie
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy