Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
-
xxDorota24xx
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włoszczowa
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
Mam problemy z tym przykładem:
Zapisać w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z=- \sqrt{5} + 5 \sqrt{3} i}\)
Czy mógłby mi ktos to krok po kroku rozwiązać lub chociaz same wskazówki dać?
Zapisać w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z=- \sqrt{5} + 5 \sqrt{3} i}\)
Czy mógłby mi ktos to krok po kroku rozwiązać lub chociaz same wskazówki dać?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, o 16:13 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach
- cela1620
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ropczyce/ Częstochowa
- Pomógł: 2 razy
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
Najpierw liczysz moduł \(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ x^{2}+ y^{2} }}\)
gdzie x to część rzeczywista liczby z, a y to część urojona. Później podstawiasz
\(\displaystyle{ \sin\varphi= \frac{y}{\left| z\right|}}\)
\(\displaystyle{ \cos\varphi= \frac{x}{\left| z\right|}}\)
Obliczasz kąt \(\displaystyle{ \varphi}\)
I już masz gotową postać trygonometryczną:
\(\displaystyle{ z=\left| z\right|\cdot(\cos\varphi+i\sin\varphi)}\)
gdzie x to część rzeczywista liczby z, a y to część urojona. Później podstawiasz
\(\displaystyle{ \sin\varphi= \frac{y}{\left| z\right|}}\)
\(\displaystyle{ \cos\varphi= \frac{x}{\left| z\right|}}\)
Obliczasz kąt \(\displaystyle{ \varphi}\)
I już masz gotową postać trygonometryczną:
\(\displaystyle{ z=\left| z\right|\cdot(\cos\varphi+i\sin\varphi)}\)
-
xxDorota24xx
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włoszczowa
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
No próbowałam.moduł obliczyłam i wyszedł mi \(\displaystyle{ - \sqrt{70}}\) a dalej jak próbuje liczyć to mi pierwiastki wychodzą i nie wiem co dalej z tym robić :/:/:(
Wie ktos co dalej i jak zrobić?
Wie ktos co dalej i jak zrobić?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, o 16:13 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach
- cela1620
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ropczyce/ Częstochowa
- Pomógł: 2 razy
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ (-5)^{2}+ (5 \sqrt{3}) ^{2 }}= \sqrt{25+75}= \sqrt{100} =10}\)
-
xxDorota24xx
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włoszczowa
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
Ale tu x to minus pierwiastek z 5 a y to 5pierwiastków z 3i?czemu wiec jak liczy sie moduł to tu nie ma pierwiatka a tam i?
- cela1620
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ropczyce/ Częstochowa
- Pomógł: 2 razy
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
Przy liczeniu modułu potrzebujesz część rzeczywistą liczby zespolonej i część urojoną (czyli to, co stoi przy \(\displaystyle{ i}\), bez \(\displaystyle{ i}\). Jeśli chodzi o ten\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) to mój błąd, zapomniałam go tam ująć, więc wynik będzie trochę inny, bodaj \(\displaystyle{ \sqrt{80}}\), co da nam \(\displaystyle{ 4\sqrt{5}}\).
-
xxDorota24xx
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włoszczowa
-
xxDorota24xx
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włoszczowa
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
Mam zapisać w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z=- \sqrt{5} + 5 \sqrt{3}i}\). Wynik wyszedł mi moduł \(\displaystyle{ 4 \sqrt{5}}\).a postać trygonometryczna \(\displaystyle{ z=4\sqrt{5} \cdot \left( \frac{1}{4} + \frac{ 20\sqrt{15} }{80}i \right)}\). Taki powinien być wynik?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, o 15:40 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
xxDorota24xx
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włoszczowa
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
No ale postać trygonometryczna liczby zespolonej zapisałam według ogólnego wzoru właśnie...
-- 23 sty 2012, o 16:27 --
Jak to poprawnie obliczyć??-- 23 sty 2012, o 16:32 --Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc:(
-- 23 sty 2012, o 16:27 --
Jak to poprawnie obliczyć??-- 23 sty 2012, o 16:32 --Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc:(
-
xxDorota24xx
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włoszczowa
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
Tą stronę juz dawno znalazłam ale i tak nie daje rady zrobić tego.
-
xxDorota24xx
- Użytkownik

- Posty: 28
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włoszczowa
Liczba zespolona z postaci trygonometrycznej
A ja juz napisalam ze źle mi wychodzi postać trygonometryczna.ze mam zły wynik.ze
źle mam zapisaną to postać i nie wiem jak poprawnie to zrobic.
źle mam zapisaną to postać i nie wiem jak poprawnie to zrobic.
