Robię dokładnie takie samo zadanie jak w tu - 102967.htm
Podany jest tam zarys rozwiązania a mnie interesuje jak dokładnie policzyć tę całkę?
\(\displaystyle{ \int_0^{\infty} \frac{x^2}{b^2}e^{-\frac{x^2}{2b^2}}}\)
Wygląda mi trochę na drugi moment rozkładu normalnego. Jednak mimo to nie wiem ja ją policzyć i proszę o pomoc.
Całka - rozkład rayleigha
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Całka - rozkład rayleigha
Liczac przez czesci dostaniesz calke zblizona do calki z gestosci
rozkladu normalnego
Jak ja policzyc masz pokazane np w Krysickim
Tom II strona 118
rozkladu normalnego
Jak ja policzyc masz pokazane np w Krysickim
Tom II strona 118
