Oblicz calke, jezeli istnieje:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} \frac{x-1}{ \sqrt[3]{x^5} } dx}\)
Niestety nie potrafie rozwiazywac calek a potrzebuje miec ten przyklad gotowy na jutro. Z góry dziekuje za wszelka pomoc.
calka oznaczona
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Posty: 4591
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
calka oznaczona
Rozbij to na dwie całki:
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{x ^{ \frac{5}{3} } } \mbox{d}x -\int \frac{1}{x ^{ \frac{5}{3} }} \mbox{d}x}\)
a potem skorzystaj ze wzoru: \(\displaystyle{ \int x^a \mbox{d}x = \frac{x^{a+1}}{a+1}+C}\).
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{x ^{ \frac{5}{3} } } \mbox{d}x -\int \frac{1}{x ^{ \frac{5}{3} }} \mbox{d}x}\)
a potem skorzystaj ze wzoru: \(\displaystyle{ \int x^a \mbox{d}x = \frac{x^{a+1}}{a+1}+C}\).
-
Paulpentax
- Użytkownik

- Posty: 121
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 5 razy
calka oznaczona
Kiedy wyjdzie Ci po scałkowaniu wyrażenie pewne ze zmienną \(\displaystyle{ x}\) to podstaw pod nie \(\displaystyle{ 1}\), a następnie odejmij od tego to samo wyrażenie, w jednak którym podstawisz \(\displaystyle{ -1}\).
-
kijankap
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 7 lis 2011, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 3 razy
calka oznaczona
A mam jeszcze pytanie, poniewaz w punkcie 0 funkcja nie posiada granicy, czy to ma jakies znaczenie? Nie powinno sie tego liczyc dzielac na dwa przedzialy (-1,a) gdzie -1<a<0 oraz (b,1) gdzie 0<b<1??
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Posty: 4591
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
calka oznaczona
Powinno się liczyć dwie całki, a właściwie to ich granice.
\(\displaystyle{ \int_{-1}^1\frac{x-1}{ \sqrt[3]{x^5} } \mbox{d}x = \lim_{ A\to 0^-}\int_{-1}^A\frac{x-1}{ \sqrt[3]{x^5} } \mbox{d}x + \lim_{A \to 0^+}\int_A^1\frac{x-1}{ \sqrt[3]{x^5} } \mbox{d}x}\)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^1\frac{x-1}{ \sqrt[3]{x^5} } \mbox{d}x = \lim_{ A\to 0^-}\int_{-1}^A\frac{x-1}{ \sqrt[3]{x^5} } \mbox{d}x + \lim_{A \to 0^+}\int_A^1\frac{x-1}{ \sqrt[3]{x^5} } \mbox{d}x}\)
-
Chromosom
- Moderator

- Posty: 10356
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1272 razy
calka oznaczona
Warto też zastanowić się, czy odpowiednia granica istnieje. W niektórych przypadkach całka niewłaściwa istnieje jedynie w sensie wartości głównej.
Lbubsazob, Ty obliczasz właśnie wartość główną tej całki.
Lbubsazob, Ty obliczasz właśnie wartość główną tej całki.
