okrag wpisany w trojkat

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
szakul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 28 wrz 2011, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

okrag wpisany w trojkat

Post autor: szakul »

Trojkąt o wierzchołkach A(6,0) B(0,y) C(0,0) jest prostokątny. Oblicz y, jeżeli promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2. Dzięki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

okrag wpisany w trojkat

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ r=0,5(a+b-c)}\)
szakul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 28 wrz 2011, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

okrag wpisany w trojkat

Post autor: szakul »

\(\displaystyle{ a=y

b=6

c= \sqrt{y^2 + 36}

4=y+6-\sqrt{y^2 + 36}}\)


jak to spotęguje to mi wyjdą dziwy hmmm
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

okrag wpisany w trojkat

Post autor: piasek101 »

Przerzuć pierwiastek na drugą stronę; 4 też i podnoś do kwadratu - dostaniesz z tego długość drugiej przyprostokątnej.
ODPOWIEDZ