[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
Po raz kolejny (dokładnie 4.) odbył się I etap ŚKM, (więcej o nim w innych tematach w tym dziale) - dla zainteresowanych zamieszczam zadania
Zad. 1.
Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą oraz \(\displaystyle{ p>3}\), to liczba \(\displaystyle{ p^2-1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 24}\)
Zad. 2.
Oblicz pole trapezu prostokątnego wiedząc, że odległości środka okręgu wpisanego w ten trapez od końców ramienia nie prostopadłego do podstaw wynoszą \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ 2a}\)
Zad. 3.
Liczbę 2007 przedstaw w postaci różnicy kwadratów dwóch liczb naturalnych. Ile rozwiązań ma to zadanie? Odpowiedź uzasadnij
Zad. 4.
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a,b}\) są takimi liczbami dodatnimi, że \(\displaystyle{ ab\geq a+b}\) to \(\displaystyle{ a+b\geq 4}\)
Zad. 5.
Dany jest czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\). Okręgi wpisane w trójkąty \(\displaystyle{ ABD}\) i \(\displaystyle{ BCD}\) są styczne zewnętrznie. Wykaż, że istnieje okrąg styczny do każdego boku czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\)
Zadania jakie są, każdy widzi (2. to chyba było nawet na Matmixie w tym roku). Miłego rozwiązywania
Zad. 1.
Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą oraz \(\displaystyle{ p>3}\), to liczba \(\displaystyle{ p^2-1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 24}\)
Zad. 2.
Oblicz pole trapezu prostokątnego wiedząc, że odległości środka okręgu wpisanego w ten trapez od końców ramienia nie prostopadłego do podstaw wynoszą \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ 2a}\)
Zad. 3.
Liczbę 2007 przedstaw w postaci różnicy kwadratów dwóch liczb naturalnych. Ile rozwiązań ma to zadanie? Odpowiedź uzasadnij
Zad. 4.
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a,b}\) są takimi liczbami dodatnimi, że \(\displaystyle{ ab\geq a+b}\) to \(\displaystyle{ a+b\geq 4}\)
Zad. 5.
Dany jest czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\). Okręgi wpisane w trójkąty \(\displaystyle{ ABD}\) i \(\displaystyle{ BCD}\) są styczne zewnętrznie. Wykaż, że istnieje okrąg styczny do każdego boku czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\)
Zadania jakie są, każdy widzi (2. to chyba było nawet na Matmixie w tym roku). Miłego rozwiązywania
- DEXiu
- Użytkownik

- Posty: 1163
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
1. jest niemal identyczne jak zad. 4 z zeszłorocznego finału ŚKM 2. było na Matmixie (tzn. z innymi danymi, ale sposób przecież identyczny), 3. bez komentarza, 4. chyba "najciekawsze" jeśli można tak rzec 5. również no comment
Dla formalności spytam: Lorek jak Ci poszło?
Dla formalności spytam: Lorek jak Ci poszło?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 21:30 przez DEXiu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
Hmm no po godzince sobie skończyłem (a co się będę męczył ) Oczywiście wszystko zrobione i nawet dużo miejsca to nie zajęło (ale co się dziwić, jak połowa zadań "bez komentarza" )
-
janosiks
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilamowice
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
poważnie na 3 nie mogłeś wpaść??
w/g mnie można to zapisać jako
a^2-b^2=2007
(a-b)(a+b)=1*2007
układ równań
a-b=1
a+b=2007
rozwiązujesz i masz xD
ja jak oddawałem kartkę to wpadłem na pomysł jak zrobić to zadanie ... (lol)
w/g mnie można to zapisać jako
a^2-b^2=2007
(a-b)(a+b)=1*2007
układ równań
a-b=1
a+b=2007
rozwiązujesz i masz xD
ja jak oddawałem kartkę to wpadłem na pomysł jak zrobić to zadanie ... (lol)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2007, o 16:59 przez janosiks, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
janosiks pisze:(a-b)(a+b)=1*2007
To u innych osób, z którymi startowałem było akurat na odwrót: większość wypisała wszystkie mozliwości, ale tej akurat nie.Czesio pisze:Ale 2007 nie jest pierwsze
- Tristan
- Użytkownik

- Posty: 2333
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
Zadanie czwarte rzeczywiście jest ciekawe.
Skorzystamy tutaj z nierówności między średnią arytemtyczną i geometryczną, tj. \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} q \sqrt{ab}}\), czyli \(\displaystyle{ a+b q 2 \sqrt{ab}}\). Z założenia mamy, że \(\displaystyle{ ab q a+b}\), więc \(\displaystyle{ a+b q 2 \sqrt{ab} q 2 \sqrt{a+b}}\). Czyli \(\displaystyle{ a+b q 2 \sqrt{ab}}\). Dzieląc obustronnie przez \(\displaystyle{ \sqrt{ab}}\) otrzymujemy, że \(\displaystyle{ \sqrt{a+b} q 2}\), a podnosząc do kwadratu dostajemy tezę zadania, tj. \(\displaystyle{ a+b q 4}\).
Skorzystamy tutaj z nierówności między średnią arytemtyczną i geometryczną, tj. \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} q \sqrt{ab}}\), czyli \(\displaystyle{ a+b q 2 \sqrt{ab}}\). Z założenia mamy, że \(\displaystyle{ ab q a+b}\), więc \(\displaystyle{ a+b q 2 \sqrt{ab} q 2 \sqrt{a+b}}\). Czyli \(\displaystyle{ a+b q 2 \sqrt{ab}}\). Dzieląc obustronnie przez \(\displaystyle{ \sqrt{ab}}\) otrzymujemy, że \(\displaystyle{ \sqrt{a+b} q 2}\), a podnosząc do kwadratu dostajemy tezę zadania, tj. \(\displaystyle{ a+b q 4}\).
Ostatnio zmieniony 6 lut 2007, o 21:40 przez Tristan, łącznie zmieniany 1 raz.
- qsiarz
- Użytkownik

- Posty: 199
- Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 18 razy
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
w zeszlym roku byl laureat to teraz przydaloby sie podium zadania byly proste i 3 pierwsze w dodatku oklepane. na prosbe nauczyciela mojego pisalem mnostwo komentarzy, nawet twierdzenie pitagorasa przed zastosowaniem
-
janosiks
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilamowice
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
to jedno zadanie rozpisane na 3 stronyqsiarz pisze:nawet twierdzenie pitagorasa przed zastosowaniem
pomyśl co przeżywać będą sprawdzający xD
-
Galactico
- Użytkownik

- Posty: 225
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 9 razy
[Katowice] Śląski Konkurs Matematyczny 2007
Co do czwartego...
A co gdyby zrobić założenie, że \(\displaystyle{ a q b}\)
Wtedy wiemy, że \(\displaystyle{ a^{2} q ab q b^{2}}\)
I potem coś pokombinowałem, że wyszło mi \(\displaystyle{ b=2}\), a skoro \(\displaystyle{ a q b}\), to \(\displaystyle{ a + b q 4}\)
Ale nie wiem czy to był dobry sposób, czy tak można matematycznie, teraz za bardzo nie mam czasu (i ochoty) rozpisywać tego, ale może wiecie, czy to jest dobry sposób?
A co gdyby zrobić założenie, że \(\displaystyle{ a q b}\)
Wtedy wiemy, że \(\displaystyle{ a^{2} q ab q b^{2}}\)
I potem coś pokombinowałem, że wyszło mi \(\displaystyle{ b=2}\), a skoro \(\displaystyle{ a q b}\), to \(\displaystyle{ a + b q 4}\)
Ale nie wiem czy to był dobry sposób, czy tak można matematycznie, teraz za bardzo nie mam czasu (i ochoty) rozpisywać tego, ale może wiecie, czy to jest dobry sposób?

