[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
ElEski
- Użytkownik

- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
Czy to prawda, że istnieje dowolnie duża różnica pomiędzy jakimiś kolejnymi liczbami pierwszymi?
( mi jest potrzebne coś koło \(\displaystyle{ 1000}\) ). Oczywiście dowolnie duża, to znaczy, że jak ustalimy jakieś \(\displaystyle{ k}\)naturalne, to znajdziemy dwie kolejne liczby pierwsze \(\displaystyle{ q,p}\), że \(\displaystyle{ p-q \ge k}\).
( mi jest potrzebne coś koło \(\displaystyle{ 1000}\) ). Oczywiście dowolnie duża, to znaczy, że jak ustalimy jakieś \(\displaystyle{ k}\)naturalne, to znajdziemy dwie kolejne liczby pierwsze \(\displaystyle{ q,p}\), że \(\displaystyle{ p-q \ge k}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
Quote:
W ciagu \(\displaystyle{ n!+2, n!+3,...., n! +n}\) wszystkie elementy sa złozoneCzy to prawda, że istnieje dowolnie duża różnica pomiędzy jakimiś kolejnymi liczbami pierwszymi?
-
ElEski
- Użytkownik

- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
Vax,
ale nie wiesz, czy x i x+k+1 to liczby pierwsze.
mol_ksiazkowy,
podobnie, jak Vax.. Chyba, że ja się mylę.
-----------------------------
Tak, musimy znaleźć dowolnie długi ciąg \(\displaystyle{ a+1, a+2,...,a+k}\), taki że każdy jego wyraz jest złożony, ale musi też być spełnione należenie liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ a+k+1}\) do zbioru liczb pierwszych.
ale nie wiesz, czy x i x+k+1 to liczby pierwsze.
mol_ksiazkowy,
podobnie, jak Vax.. Chyba, że ja się mylę.
-----------------------------
Tak, musimy znaleźć dowolnie długi ciąg \(\displaystyle{ a+1, a+2,...,a+k}\), taki że każdy jego wyraz jest złożony, ale musi też być spełnione należenie liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ a+k+1}\) do zbioru liczb pierwszych.
-
adri
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Pomógł: 1 raz
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
To się robi już inne zadanie jak chcesz tam jednak znak równości postawićElEski pisze:to znajdziemy dwie kolejne liczby pierwsze \(\displaystyle{ q,p}\), że \(\displaystyle{ p-q \ge k}\).
-
ElEski
- Użytkownik

- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
adri,
????
Może nie rozumiem, co ja napisałem w tym zadaniu
Mol napisał, że żadna z liczb \(\displaystyle{ n!+2, n!+3,...,n!+n}\) nie jest pierwsza.. jasne, tylko co z liczbami \(\displaystyle{ n!+1}\) i \(\displaystyle{ n!+n+1}\)? Ona mają być pierwsze, a nie są raczej.
????
Może nie rozumiem, co ja napisałem w tym zadaniu
Mol napisał, że żadna z liczb \(\displaystyle{ n!+2, n!+3,...,n!+n}\) nie jest pierwsza.. jasne, tylko co z liczbami \(\displaystyle{ n!+1}\) i \(\displaystyle{ n!+n+1}\)? Ona mają być pierwsze, a nie są raczej.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 17:55 przez ElEski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
adri
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Pomógł: 1 raz
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
Ja to zrozumiałam, że chcesz aby przerwa ta miała co najmniej k liczb.
Ale dla k parzystego to już odpada jak chcesz aby było dokładnie k liczb.
Ale dla k parzystego to już odpada jak chcesz aby było dokładnie k liczb.
-
ElEski
- Użytkownik

- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
adri,
Ok, już rozumiem, nie wiem czemu takiego blefa w tym robiłem. Przepraszam.
@down OK, na serio trochę mi głupio, bo na to wcześniej nie wpadłem i już zupełnie idiotycznie, że widząc rozwiązanie nie zauważyłem, że jest poprawne ;D
A tak ogólnie, to to było mi potrzebne do zadania takiego:
\(\displaystyle{ a_{1}, a_{2}}\) to liczby pierwsze
\(\displaystyle{ a_{n+2}}\) to największy dzielnik pierwszy a\(\displaystyle{ _{n+1}+a_{n}+2000}\). Udowodnić, że ciąg \(\displaystyle{ {a_{n}}}\) jest ograniczony. Z tym faktem jest bardzo proste.
Ok, już rozumiem, nie wiem czemu takiego blefa w tym robiłem. Przepraszam.
@down OK, na serio trochę mi głupio, bo na to wcześniej nie wpadłem i już zupełnie idiotycznie, że widząc rozwiązanie nie zauważyłem, że jest poprawne ;D
A tak ogólnie, to to było mi potrzebne do zadania takiego:
\(\displaystyle{ a_{1}, a_{2}}\) to liczby pierwsze
\(\displaystyle{ a_{n+2}}\) to największy dzielnik pierwszy a\(\displaystyle{ _{n+1}+a_{n}+2000}\). Udowodnić, że ciąg \(\displaystyle{ {a_{n}}}\) jest ograniczony. Z tym faktem jest bardzo proste.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 18:19 przez ElEski, łącznie zmieniany 3 razy.
-
adri
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Pomógł: 1 raz
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
Ale i tak gdzieś na te liczby pierwsze trafisz, więc pomiędzy kolejnymi liczbami pierwszymi będzie ta przerwa nawet większa niż to k
masz ciąg k kolejnych liczb złożonych, z pewnością istnieje jakaś liczba pierwsza mniejsza od najmniejszego wyrazu i większa od największego, dodatkowo są to kolejne liczby pierwsze
masz ciąg k kolejnych liczb złożonych, z pewnością istnieje jakaś liczba pierwsza mniejsza od najmniejszego wyrazu i większa od największego, dodatkowo są to kolejne liczby pierwsze
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
Hehe, też pomyślałem o tym zadaniu, jak przeczytałem temat xD. Nawet z jakieś pół roku temu wrzuciłem temat na to forum, aby starać się znaleźć jak najlepsze możliwe ograniczenie . Bo z tego sposobu rozumowania wychodzi dość słabe. Ja jak zauważyłem, że w każdym przedziale długości \(\displaystyle{ 2000}\) ma być liczba pierwsza, to pomyślałem o asymptotyce liczb pierwszych, czyli, że \(\displaystyle{ \frac{n}{\pi(n)ln(n)} \to 1}\) dla dużych \(\displaystyle{ n}\), co jest w oczywistej sprzeczności z tym, że będzie ich co najmniej 1 na 2000 . Ale z tego, to już w ogóle żadnego ograniczenia się nie da podać . Można do tego podejść korzystając z tego, że jeżeli \(\displaystyle{ p_1, p_2, ..., p_k}\) to wszystkie liczby pierwsze mniejsze równe \(\displaystyle{ n}\), to \(\displaystyle{ p_1p_2...p_k<4^n}\). Z tego już całkiem spoko ograniczenie wychodziło w porównaniu z tamtą silnią.
-
everglade
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
[Teoria liczb] Dziura w liczbach pierwszych.
Przez indukcję.Ponewor pisze:Jak pokazać ostatni fakt? Ten z \(\displaystyle{ 4^{n}}\).
298227.htm

