Znajdź \(\displaystyle{ \bigcap_{t \in T} A_t}\) i \(\displaystyle{ \bigcup_{t \in T} A_t}\), gdy \(\displaystyle{ A_{t} = \left\{ \left( x,y\right) \in R^{2}: y \ge \frac{1}{t}x^{2}\right\}, t \in R_{+}}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Nie za bardzo wiem jak podejść do iloczynu kartezjańskiego.
Uogólniona suma i iloczyn zbiorów
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Uogólniona suma i iloczyn zbiorów
Zwróć uwagę, że \(\displaystyle{ y \ge \frac{1}{t}x^2}\) dla danego \(\displaystyle{ t}\) jest obszarem nad pewną parabolą.
-
3squad
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 08:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: C:\\windows
- Podziękował: 24 razy
Uogólniona suma i iloczyn zbiorów
\(\displaystyle{ \bigcup_{t \in T} A_t = \left\{\left( x,y\right): y \in R_{+}, x \in R\right\} \cup \left( 0,0\right)}\)
\(\displaystyle{ \bigcap_{t \in T} A_t = \left( 0,0\right)}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ \bigcap_{t \in T} A_t = \left( 0,0\right)}\)
Dobrze?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Uogólniona suma i iloczyn zbiorów
Byłoby OK, gdyby były jeszcze wąsy gdzie trzeba. Na razie nie jest.miki999 pisze:Pierwsze na pierwszy rzut oka jest ok.
JK
-
3squad
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 08:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: C:\\windows
- Podziękował: 24 razy
Uogólniona suma i iloczyn zbiorów
\(\displaystyle{ \bigcup_{t \in T} A_t = \left\{\left( x,y\right): y \in R_{+}, x \in R \cup \left( 0,0\right)\right\}}\)
\(\displaystyle{ \bigcap_{t \in T} A_t = \left\{ \left( x,y\right): y \in R_{+} \cup \left\{ 0\right\} \wedge x=0\right\}}\)
Czy o to chodziło?
\(\displaystyle{ \bigcap_{t \in T} A_t = \left\{ \left( x,y\right): y \in R_{+} \cup \left\{ 0\right\} \wedge x=0\right\}}\)
Czy o to chodziło?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 19:12 przez 3squad, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Uogólniona suma i iloczyn zbiorów
Suma - nie, fatalna składnia. Powinno być
\(\displaystyle{ \bigcup_{t \in T} A_t = \left\{\left( x,y\right): y \in \mathbb R_{+}\land x \in \mathbb R\right\} \cup \{\left( 0,0\right)\}}\)
Przekrój dobrze (choć ja osobiście nie pozwalam na przecinki).
JK
\(\displaystyle{ \bigcup_{t \in T} A_t = \left\{\left( x,y\right): y \in \mathbb R_{+}\land x \in \mathbb R\right\} \cup \{\left( 0,0\right)\}}\)
Przekrój dobrze (choć ja osobiście nie pozwalam na przecinki).
JK
-
3squad
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 08:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: C:\\windows
- Podziękował: 24 razy
Uogólniona suma i iloczyn zbiorów
Rozumiem, że zamiast przecinka powinienem stosować znak \(\displaystyle{ \wedge}\)?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy