[Wielomiany][Nierówności] ciekawa równość i nierówność
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- adamm
- Użytkownik

- Posty: 253
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot/Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 15 razy
[Wielomiany][Nierówności] ciekawa równość i nierówność
1. Czy istnieją wielomiany \(\displaystyle{ a(x)}\), \(\displaystyle{ b(x)}\), \(\displaystyle{ c(y)}\), \(\displaystyle{ d(y)}\) takie, że dla każdego \(\displaystyle{ x, y}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ 1+xy+x^{2}y^{2}= a(x)c(y)+b(x)d(y)}\)
2. Liczby naturalne \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},\ldots}\) tworzą ciąg ściśle rosnący. Udowodnij, że istnieje \(\displaystyle{ n}\) takie, że zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}}{a_{2}} + \frac{a_{2}}{a_{3}} + \frac{a_{3}}{a_{4}} + ... + \frac{a_{n}}{a_{n+1}} < n - 2005}\)
\(\displaystyle{ 1+xy+x^{2}y^{2}= a(x)c(y)+b(x)d(y)}\)
2. Liczby naturalne \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},\ldots}\) tworzą ciąg ściśle rosnący. Udowodnij, że istnieje \(\displaystyle{ n}\) takie, że zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}}{a_{2}} + \frac{a_{2}}{a_{3}} + \frac{a_{3}}{a_{4}} + ... + \frac{a_{n}}{a_{n+1}} < n - 2005}\)
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Wielomiany][Nierówności] ciekawa równość i nierówność
Podstawiamy \(\displaystyle{ x=0}\) i wyliczamy \(\displaystyle{ d(y)}\) w zależności od \(\displaystyle{ c(y)}\) i \(\displaystyle{ a(0), b(0)}\), które są stałymi. To samo robimy z \(\displaystyle{ y=0}\) i podstawiamy do równości i przekształcając oraz pamiętając, że \(\displaystyle{ b(0)d(0)=1-a(0)c(0)}\) dostajemy \(\displaystyle{ xy+x^2y^2=\frac{(a(x)-a(0))(c(y)-c(0))}{1-a(0)c(0)}}\), z czego w prosty sposób wynika, że takie wielomiany nie istnieją ( \(\displaystyle{ a(x)-a(0)}\) jest wielomianem podzielnym przez \(\displaystyle{ x}\)).
- pyzol
- Użytkownik

- Posty: 4329
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
[Wielomiany][Nierówności] ciekawa równość i nierówność
Mogą być błędy:P
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}}{a_{2}} + \frac{a_{2}}{a_{3}} + \frac{a_{3}}{a_{4}} + ... + \frac{a_{n}}{a_{n+1}} \le \frac{a_{1}}{a_{1}+1} + \frac{a_{2}}{a_{2}+1} + \frac{a_{3}}{a_{3}+1} + ... + \frac{a_{n}}{a_{n}+1}=\\
=1-\frac{1}{a_{1}+1}+...+1-\frac{1}{a_n +1}=n-\sum_{i=1}^n \frac{1}{a_{i}+1}}\)
Musimy znaleźć takie n, aby
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n \frac{1}{a_{i}+1} > 2005\\
\sum_{i=1}^n \frac{1}{a_{i}+1}>n\frac{1}{a_1 +1}}\)
oj i tu był paskudny blef, ale już zostawię, może coś z tego wyciągniecie
ps. coś mi się zdaje, że wystarczy dobrać \(\displaystyle{ n>2005(a_1 +1)}\)
ale czasu sprawdzić nie mam
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}}{a_{2}} + \frac{a_{2}}{a_{3}} + \frac{a_{3}}{a_{4}} + ... + \frac{a_{n}}{a_{n+1}} \le \frac{a_{1}}{a_{1}+1} + \frac{a_{2}}{a_{2}+1} + \frac{a_{3}}{a_{3}+1} + ... + \frac{a_{n}}{a_{n}+1}=\\
=1-\frac{1}{a_{1}+1}+...+1-\frac{1}{a_n +1}=n-\sum_{i=1}^n \frac{1}{a_{i}+1}}\)
Musimy znaleźć takie n, aby
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n \frac{1}{a_{i}+1} > 2005\\
\sum_{i=1}^n \frac{1}{a_{i}+1}>n\frac{1}{a_1 +1}}\)
oj i tu był paskudny blef, ale już zostawię, może coś z tego wyciągniecie
ps. coś mi się zdaje, że wystarczy dobrać \(\displaystyle{ n>2005(a_1 +1)}\)
ale czasu sprawdzić nie mam
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Wielomiany][Nierówności] ciekawa równość i nierówność
To szacowanie, które masz jest istotnie za grube. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to w przedostatniej latexowej linijce nie działało, a ostatnia latexowa linijka to chyba nie pyka .
Trzeba jakoś skminić, aby \(\displaystyle{ \sum \frac{a_{i+1}-a_i}{a_{i+1}}}\) było rozbieżne, ale się jakoś nad tym nie zastanawiałem.
Trzeba jakoś skminić, aby \(\displaystyle{ \sum \frac{a_{i+1}-a_i}{a_{i+1}}}\) było rozbieżne, ale się jakoś nad tym nie zastanawiałem.
- adamm
- Użytkownik

- Posty: 253
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot/Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 15 razy
[Wielomiany][Nierówności] ciekawa równość i nierówność
No generalnie w pierwszym kluczowe było odsyfienie równania wyjściowego, aby można było powiedzieć coś konkretniejszego o stopniach. Linkuję też niszczące wszystko rozwiązanie do tego zadania: ... lgebra.pdf (str. 4) .
Nierówności akurat nie zrobiłem i nie mam wzorcówki, ale dla (de)motywacji mogę powiedzieć, że pochodzi ona z zestawu zadań dla młodszej grupy z jakiegoś obozu przygotowawczego do OMa. Prawdopodobnie z tego powodu może istnieć ładne i elementarne rozwiązanie, ale moje (i nie tylko ) próby rozwiązania za każdym razem prowadziły do coraz większej pały. Niemniej zachęcam do zmierzenia się z tym problemem.
Kod: Zaznacz cały
http://web.mit.edu/yufeiz/www/olympiad/Nierówności akurat nie zrobiłem i nie mam wzorcówki, ale dla (de)motywacji mogę powiedzieć, że pochodzi ona z zestawu zadań dla młodszej grupy z jakiegoś obozu przygotowawczego do OMa. Prawdopodobnie z tego powodu może istnieć ładne i elementarne rozwiązanie, ale moje (i nie tylko ) próby rozwiązania za każdym razem prowadziły do coraz większej pały. Niemniej zachęcam do zmierzenia się z tym problemem.
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
[Wielomiany][Nierówności] ciekawa równość i nierówność
2.:
- pyzol
- Użytkownik

- Posty: 4329
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
[Wielomiany][Nierówności] ciekawa równość i nierówność
Jutro spojrzę, jak wychodziłem z domu to już wiedziałem, że to błazenada, że za bardzo grubo, ale zadanie siedzi mi w głowie strasznie, także trzech króli zapowiada się na lekturę tych postów.
