Proszę o pomoc. Niby proste zadanie, ale ciągle nie chce mi się zgodzić.
\(\displaystyle{ \left| x-2\right|=1-x^{2}}\)
Równanie z wartością bezwzględną
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Równanie z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ \left| x-2\right|= \begin{cases} x-2 \Longrightarrow x\geqslant2\\-(x-2) \Longrightarrow x<2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x-2=1-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+x-3=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+12=\sqrt{13}}\)
Otrzymane pierwiastki nie spełniają równania, a dla \(\displaystyle{ x<2}\) nie ma rozwiązań. Co robię źle ?
\(\displaystyle{ x-2=1-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+x-3=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+12=\sqrt{13}}\)
Otrzymane pierwiastki nie spełniają równania, a dla \(\displaystyle{ x<2}\) nie ma rozwiązań. Co robię źle ?
-
tatteredspire
- Użytkownik

- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x \ge 2\\x-2=1-x^2 \end{array} \vee \left\{\begin{array}{l} x <2 \\-x+2=1-x^2 \end{array}}\)
Takie coś masz rozwiązać. To jest oczywiście sprzeczne w zbiorze liczb rzeczywistych więc jeśli Ci tak wyszło, to odpowiedź jest prawidłowa.
Takie coś masz rozwiązać. To jest oczywiście sprzeczne w zbiorze liczb rzeczywistych więc jeśli Ci tak wyszło, to odpowiedź jest prawidłowa.
