ładowanie kuli o danym promieniu

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
hakunamatata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 5 paź 2011, o 21:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

ładowanie kuli o danym promieniu

Post autor: hakunamatata »

Jaką należy wykonać pracę aby kulę o promieniu\(\displaystyle{ R=0,01}\) m naładować do napięcia elektrycznego \(\displaystyle{ U=300 000 V}\) ???
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

ładowanie kuli o danym promieniu

Post autor: octahedron »

Kula o ładunku \(\displaystyle{ q}\) ma potencjał \(\displaystyle{ V=\frac{kq}{R}}\), przeniesienie na kulę ładunku \(\displaystyle{ \Delta q}\) wymaga pracy \(\displaystyle{ \Delta W=V\cdot\Delta q=\frac{kq}{R}\cdot\Delta q}\), więc \(\displaystyle{ W=\int_0^Q\frac{kq}{R}\,dq=\frac{kQ^2}{2R}=\left(\frac{kQ}{R}\right)^2\frac{R}{2k}=\frac{RU^2}{2k}}\)
ODPOWIEDZ