Interpolacja pochodnej metodą pięciopunktową

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
waldekdubiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 sty 2010, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakliczyn

Interpolacja pochodnej metodą pięciopunktową

Post autor: waldekdubiel »

Cześć:)

Oto kawałek treści pewnego projektu który mam zrealizować:
obliczyć pochodną funkcji w przedziale <-3,3> metodą pięciopunktową w tył, w przód i różnicy centralnej
Od dłuższego czasu poszukuję odpowiednich wzorów, niestety nie udało mi się znaleźć niczego konkretnego:(

Jeśli ktoś posiada wzory powyższych metod to byłbym bardzo wdzięczny:)
szw1710

Interpolacja pochodnej metodą pięciopunktową

Post autor: szw1710 »

O różnicach progresywnych (w przód, forward), wstecznych (w tył, backward) i centralnych poczytasz tutaj:

Pięciopunktowe nie wiem jak by wyglądały. Jeśli będziemy iterować powiedzmy różnicę progresywną, to dostalibyśmy wyrażenie

\(\displaystyle{ f(x+4h)-4f(x+3h)+6f(x+2h)-4f(x+h)+f(x)\,,}\)

które dzielone przez \(\displaystyle{ h^4}\) przybliża nie pochodną, lecz czwartą pochodną (oczywiście funkcji czterokrotnie różniczkowalnej, to bardzo ważne, bo dla funkcji nieróżniczkowalnych mogą stąd cuda wychodzić).

Więc opisz na czym miałaby polegać ta metoda pięciopunktowa. Co ma obliczać? Pochodną czy czwartą pochodną?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 478 razy

Interpolacja pochodnej metodą pięciopunktową

Post autor: Psiaczek »

Może chodzi o te wzory?
-centralnie:
\(\displaystyle{ f'(x _{0}) \approx \frac{1}{12h}\left[ f(x _{0}-2h)-8f(x _{0}-h)+8f(x _{0}+h)-f(x _{0}+2h)\right]}\)


w przód:
\(\displaystyle{ f'(x _{0}) \approx \frac{1}{12h}\left[ -25f(x _{0})+48f(x _{0}+h)-36f(x _{0}+2h)+16f(x _{0}+3h)-3f(x _{0}+4h)\right]}\)

Pierwszy wzór jest też pięciopunktowy, ze środkowym współczynnikiem zero.
waldekdubiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 sty 2010, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakliczyn

Interpolacja pochodnej metodą pięciopunktową

Post autor: waldekdubiel »

Psiaczek pisze:Może chodzi o te wzory?
-centralnie:
\(\displaystyle{ f'(x _{0}) \approx \frac{1}{12h}\left[ f(x _{0}-2h)-8f(x _{0}-h)+8f(x _{0}+h)-f(x _{0}+2h)\right]}\)


w przód:
\(\displaystyle{ f'(x _{0}) \approx \frac{1}{12h}\left[ -25f(x _{0})+48f(x _{0}+h)-36f(x _{0}+2h)+16f(x _{0}+3h)-3f(x _{0}+4h)\right]}\)

Pierwszy wzór jest też pięciopunktowy, ze środkowym współczynnikiem zero.

Dzięki @Psiaczek, oba wzory dają dobre przybliżenia więc pewnie są w porządku.

do pełni szczęścia potrzebny jest mi jeszcze tylko wzór W TYŁ

@szw1710 - chodzi o wzory przybliżające pierwszą pochodną.

edit: wzór 'w tył' jest bardzo podobny do tego 'w przód' i wygląda następująco:

\(\displaystyle{ f'(x _{0}) \approx \frac{1}{12h}\left[ 3f(x _{0}-4h)-16f(x _{0}-3h)+36f(x _{0}-2h)-48f(x _{0}-h)+25f(x _{0})\right]}\)

Dziękuję za pomoc!:)
ODPOWIEDZ