Najmniejsza liczba naturalna spełniająca dane warunki

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Najmniejsza liczba naturalna spełniająca dane warunki

Post autor: tatteredspire »

Wyznaczyć najmniejszą liczbę \(\displaystyle{ a \in \mathbb{N}}\) taką, że:

\(\displaystyle{ a=b^3+c^3 \wedge a=d^3+e^3}\), gdzie \(\displaystyle{ b,c,d,e \in \mathbb{N} \wedge b \neq d \wedge b \neq e \wedge c \neq d \wedge c \neq e}\)

Odpowiedź uzasadnić.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 478 razy

Najmniejsza liczba naturalna spełniająca dane warunki

Post autor: Psiaczek »

Taksówka Hardy'ego :wink:

\(\displaystyle{ 1729=1^3+12^3=9^3+10^3}\)
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Najmniejsza liczba naturalna spełniająca dane warunki

Post autor: tatteredspire »

Ok, a jak udowodnić, że to najmniejsza liczba?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 478 razy

Najmniejsza liczba naturalna spełniająca dane warunki

Post autor: Psiaczek »

tatteredspire pisze:jak udowodnić, że to najmniejsza liczba?

Jest taka tożsamość Ramanujana:

jeśli \(\displaystyle{ x^2+xy+y^2=3kz^2}\)

to \(\displaystyle{ (x+k^2z)^3+(ky+z)^3=(kx+z)^3+(y+k^2z)^3}\)

może z tego coś wyciśniesz?
ODPOWIEDZ