wyznacz obszar zbieżności szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
cienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 1 lut 2011, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

wyznacz obszar zbieżności szeregu

Post autor: cienia »

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{3}{n(x+1) ^{n} } =}\)

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to\infty } \frac{3}{(n+1)*(x+1) ^{n+1} } * \frac{n(x+1) ^{n}}{3}= \frac{1}{x+1}* \lim_{ n\to\infty } \frac{n}{n+1} = \frac{1}{x+1} *1}\)

wiem ze dalej trzeba przyrownac do 1, ale nie jestem pewny czy to dobrze zrobilem. pokaze ktos jak to zrobic dla tego przypadku?
miodzio1988

wyznacz obszar zbieżności szeregu

Post autor: miodzio1988 »

jak to obszar zbieżności? Przecież szeregu funkcyjnego nie mamy
cienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 1 lut 2011, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

wyznacz obszar zbieżności szeregu

Post autor: cienia »

to jest zadanie z kolokwium. takie bylo polecenie no i skoro wystepuje x to chyba jest to szereg funkcyjny.
miodzio1988

wyznacz obszar zbieżności szeregu

Post autor: miodzio1988 »

A jest jednak ten \(\displaystyle{ x}\). Nie zauważyłem go.

No nie przyrównać do jeden tylko skorzystać z tego co wiemy o kryterium które zastosowaeś
ODPOWIEDZ