Mam problem z pozoru latwym zadaniem. Chodzi o wyliczenie wartosci oczekiwanej dla zmiennej losowej ktora ma nastepujacy rozklad prawdopodobienstwa
\(\displaystyle{ \begin{array}{|c|c|c|c|}
\hline
x&-1&0&1\\
\hline
P(X=x)&0,2&0,3&0,5\\
\hline
\end{array}}\)
no i licząc to z wzoru na wartośc oczekiwaną czyli \(\displaystyle{ E(X)= \sum_{}^{} x_{i}*p_{i}}\)
Wychodzi:
\(\displaystyle{ E(X)=-1*0.2+0*0.3+1*0,5=0.3}\)
a w wynikach na końcu ksiązki mam wynik \(\displaystyle{ E(X)=1.8}\) ktos mógłby mi wytłumaczyc co zle licze?
