równanie różniczkowe jednorodne - obwód RC

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 577
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

równanie różniczkowe jednorodne - obwód RC

Post autor: kkk »

Witam!
Mam problem, gdyż równania różniczkowe będę miał dopiero w przyszłym semestrze, a mam takie równanie do rozwiązania:

\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}q}{ \mbox{d}t} + \frac{1}{RC}q - \frac{\epsilon}{R} = 0}\)

Byłbym wdzięczny jak by mi ktoś mógł wytłumaczyć/podpowiedzieć, jak to rozwiązać.
Pozdrawiam
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4432
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równanie różniczkowe jednorodne - obwód RC

Post autor: lukasz1804 »

Polecam zapoznać się z Kompendium Analizy: 100572.htm
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6954
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1254 razy

równanie różniczkowe jednorodne - obwód RC

Post autor: Mariusz M »

lukasz1804, i co uzytkownik będzie wiedział skąd to się bierze
Poza tym gdy zapisze równanie w postaci \(\displaystyle{ y^{\prime}+py=q}\)
łatwiej zauważyć że lewa strona przypomina pochodną iloczynu

kkk, podstaw sobie \(\displaystyle{ y=uv}\)
i dwukrotnie rozdziel zmienne raz aby obliczyć v a drugi raz aby obliczyć u

Możesz także pomnożyć równanie przez nieznaną funkcję
i korzystając z tego że lewa strona przypomina pochodną iloczynu
ułożyć pomocnicze równanie które łatwo rozwiązać rozdzielając zmienne
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 577
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

równanie różniczkowe jednorodne - obwód RC

Post autor: kkk »

Ok, coś zaczyna wychodzić Dzięki
Anthil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Miasta
Pomógł: 1 raz

równanie różniczkowe jednorodne - obwód RC

Post autor: Anthil »

mariuszm, zauważyłem, że modzi na tym forum są 'strasznie' pomocni....

lukasz1804, 'fajnie', że ktoś kto nie miał różniczkowania na analizie zrozumie co tam jest napisane...

kkk, robione na szybko, więc głowy nie dam sobie uciąć

\(\displaystyle{ \Leftrightarrow
\frac{dq}{dt}+\frac{1}{RC}q=0\\\\
\frac{dq}{dt}=-\frac{1}{RC}q\\\\
\frac{dq}{q}=-\frac{1}{RC}dt \Rightarrow \int \\\\
\ln|q|=-\frac{1}{RC}t + \ln|D|\\\\
q = De^{-\frac{1}{RC}t}\\\\

Uzmienniasz stałą D:\\\\
q = D(t)e^{-\frac{1}{RC}t}\\\\
\frac{dq}{dt}=D(t)'e^{-\frac{1}{RC}t}-\frac{1}{RC}D(t)e^{-\frac{1}{RC}t}\\\\

Podstawiasz to do swojego równania \\\\

To co z D(t) ci się skraca. Zostaje:\\\\
D(t)'e^{-\frac{1}{RC}t}-\frac{\varepsilon}{R}=0\\\\\
D(t)=\frac{\varepsilon}{R}\int{\frac{1}{e^{-\frac{1}{RC}t}}}=\varepsilon C e^{\frac{1}{RC}t}+A\\\\

To D(t) wstawiasz do tego q = D(t)e^{-\frac{1}{RC}t}\\\\
Wychodzi (mi)\Rightarrow q=\varepsilon C + Ae^{-\frac{1}{RC}t}}\)
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 577
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

równanie różniczkowe jednorodne - obwód RC

Post autor: kkk »

DZIĘKUJĘ!!

Do tej pory chyba tak dobrej odpowiedzi nie dostałem! Anthil, chyba Ci browara wiszę ;)
Wynik wyszedł Ci dobry (tylko na koniec q(0) = 0, ale to już banalne i sobie poradziłem).

Dzięki Tobie nauczyłem się rozwiązywać te równania dla obwodów. Na przykład analogicznie rozwiązałem równanie obwodu RL:
\(\displaystyle{ \frac{\epsilon}{RL} = \frac{i}{L} + \frac{1}{R} \cdot \frac{di}{dt}}\)
i wyszło mi bezbłędnie ;)

Jeszcze raz wielkie dzięki! ;)

Ps. analizę mam - pochodne już przerobione, teraz całki przerabiamy, ale przedmiot 'równania różniczkowe' mam na drugim semestrze dopiero i bardzo na rozwiązanie nie mogłem wpaść (tzn. jakoś rozwiązałem, jak dla RC jeszcze by przeszło to dla RL już nie). Dzięki więc za świetne wytłumaczenie ;)
ODPOWIEDZ