Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
-
kalik
Post
autor: kalik »
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty }\sin \frac{n!\pi }{6}}\)
Z jakiego kryterium skorzystać?
-
BettyBoo
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Post
autor: BettyBoo »
Rozpisz kilka pierwszych wyrazów.
Pozdrawiam.
-
kalik
Post
autor: kalik »
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi }{6},\; \sin \frac{\pi }{3},\; \sin \frac{\pi }{2},\; \sin 4\pi}\)
jest on rozbieżny?
-
BettyBoo
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Post
autor: BettyBoo »
Rozpisz jeszcze kilka, oblicz ile to jest i wyciągnij wnioski
Pozdrawiam.
-
kalik
Post
autor: kalik »
jest stały od pewnego miejsca (\(\displaystyle{ 0}\) sie powtarza) czyli zbieżny?
-
BettyBoo
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Post
autor: BettyBoo »
No nie da się ukryć
Pozdrawiam.