Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
aktorek
Użytkownik
Posty: 13 Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 2 razy
Post
autor: aktorek » 31 sty 2007, o 14:44
Witam.
Proszę o sprawdzenie takiego zadanka:
Zbiór { x e R : cosx > �}
Jest skończony : Nie
Jest przeliczalny : Nie
Jest nie przeliczalny: Tak
mospin
Użytkownik
Posty: 66 Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
Pomógł: 8 razy
Post
autor: mospin » 31 sty 2007, o 15:28
tak
aktorek
Użytkownik
Posty: 13 Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 2 razy
Post
autor: aktorek » 31 sty 2007, o 15:30
Dobrze czy źle I czy jesteś pewny ?? bo zależy mi na tym
Pozdrawiam.
mospin
Użytkownik
Posty: 66 Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
Pomógł: 8 razy
Post
autor: mospin » 31 sty 2007, o 17:05
dobrze bo ten zbiór to \(\displaystyle{ \bigcup\limits_{k\in Z} (-\frac{\pi}{3} +2k\pi,\frac{\pi}{3} +2k\pi)}\) a każdy taki przedział jest zbiorem nieprzeliczalnym więc tym bardziej ich suma