rownanie obrazu prostej;p

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
konr_flis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 cze 2005, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski

rownanie obrazu prostej;p

Post autor: konr_flis »

Napisz równanie obrazu prostej k w jednokładności J 2,0 jeżeli wiadomo, że prosta k przechodzi przez środek okręgu o równaniu x�+y�+8x-2y+1=0i jest prostopadła do wektora u=[2,1].
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3560
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

rownanie obrazu prostej;p

Post autor: Lady Tilly »

Wykorzystujesz fakt, iż dwa wektory są prostopadłe wtedy gdy iloczyn skalarny jest równy 0. Musisz najpierw wyznaczyć środek okręgu>
S=(-4;1)
więc
\(\displaystyle{ 2(-4-x)-1(1-y)=0}\) określa to równanie prostek k
konr_flis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 cze 2005, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski

rownanie obrazu prostej;p

Post autor: konr_flis »

ale to rownanie prostej nie jest w jednokładności chyba;p
ODPOWIEDZ