Obliczanie reakcji Belki
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 gru 2011, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie reakcji Belki
Witam serdecznie
W technikum mam problem z takimi zadaniami jak wyznaczanie reakcji belek.
Proszę o zrobienie dla mnie tego przykładowego zadania najlepiej z opisem krok po kroku
\(\displaystyle{ F_1=4000N\\
F_2=1000N\\
F_3=2000N}\)
trzeba wyznaczyć
\(\displaystyle{ R_{ay}\\
R_{by}}\)
Moment
W technikum mam problem z takimi zadaniami jak wyznaczanie reakcji belek.
Proszę o zrobienie dla mnie tego przykładowego zadania najlepiej z opisem krok po kroku
\(\displaystyle{ F_1=4000N\\
F_2=1000N\\
F_3=2000N}\)
trzeba wyznaczyć
\(\displaystyle{ R_{ay}\\
R_{by}}\)
Moment
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 11:48 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Obliczanie reakcji Belki
Jeżeli jesteś zainteresowany pomocą (a nie gotowcem) to służę wskazówkami.
Z opisu na załączonym rysunku wynika, że belka ma dwie podpory. Jedną przesuwną (podporę \(\displaystyle{ B}\)) z reakcją \(\displaystyle{ R_{B}}\) (biorąc pod uwagę zwrot siły możesz ją oznaczyć jako \(\displaystyle{ R_{By}}\))oraz jedną stałą (podporę \(\displaystyle{ A}\)) z reakcjami \(\displaystyle{ R_{Ax}}\) oraz \(\displaystyle{ R_{Ay}}\). Wprawdzie jestem przyzwyczajony, że standardowo podporę stałą oznacza się inaczej ale to co napisałem wyżej wynika z oznaczeń.
Wskazówki:
Żeby wyznaczyć reakcję \(\displaystyle{ R_{By}}\) napisz warunek na sumę momentów względem podpory \(\displaystyle{ A}\)
Żeby wyznaczyć rekcje dla podpory \(\displaystyle{ A}\) napisz warunki na sumę rzutów sił na osie \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\)
Nie rozumiem jaki moment masz wyznaczyć?trzeba wyznaczyć
Ray
Rby
Moment
Z opisu na załączonym rysunku wynika, że belka ma dwie podpory. Jedną przesuwną (podporę \(\displaystyle{ B}\)) z reakcją \(\displaystyle{ R_{B}}\) (biorąc pod uwagę zwrot siły możesz ją oznaczyć jako \(\displaystyle{ R_{By}}\))oraz jedną stałą (podporę \(\displaystyle{ A}\)) z reakcjami \(\displaystyle{ R_{Ax}}\) oraz \(\displaystyle{ R_{Ay}}\). Wprawdzie jestem przyzwyczajony, że standardowo podporę stałą oznacza się inaczej ale to co napisałem wyżej wynika z oznaczeń.
Wskazówki:
Żeby wyznaczyć reakcję \(\displaystyle{ R_{By}}\) napisz warunek na sumę momentów względem podpory \(\displaystyle{ A}\)
Żeby wyznaczyć rekcje dla podpory \(\displaystyle{ A}\) napisz warunki na sumę rzutów sił na osie \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 gru 2011, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie reakcji Belki
no to w takim razie jak wyliczyć Ray i Rby ?
trzeba to zrobić równaniem równowagi a ja nie wiem jak się za to zabrać.
trzeba to zrobić równaniem równowagi a ja nie wiem jak się za to zabrać.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Obliczanie reakcji Belki
Jako pierwszą wyznacz reakcję \(\displaystyle{ R_{By}}\)
a) Rozłóż sobie siły \(\displaystyle{ F_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ F_{3}}\) na dwa kierunki tzn. poziomy i pionowy.
b) Napisz warunek na sumę momentów względem podpory (punktu) \(\displaystyle{ A}\)
c) Z otrzymanego równania wyznacz \(\displaystyle{ R_{By}}\)
a) Rozłóż sobie siły \(\displaystyle{ F_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ F_{3}}\) na dwa kierunki tzn. poziomy i pionowy.
b) Napisz warunek na sumę momentów względem podpory (punktu) \(\displaystyle{ A}\)
c) Z otrzymanego równania wyznacz \(\displaystyle{ R_{By}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 gru 2011, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 gru 2011, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PG
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie reakcji Belki
czy to będzie tak:
\(\displaystyle{ R _{b} + R _{ay} + F_2 - F_1\sin \alpha - F_3\sin \alpha = 0}\)
na \(\displaystyle{ Y}\) i to samo z tym że z cosinusami na \(\displaystyle{ X}\) ?
\(\displaystyle{ R _{b} + R _{ay} + F_2 - F_1\sin \alpha - F_3\sin \alpha = 0}\)
na \(\displaystyle{ Y}\) i to samo z tym że z cosinusami na \(\displaystyle{ X}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 11:50 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Obliczanie reakcji Belki
OK.
Tylko z racji tego, że te kąty działania sił są różne, to nie oznaczaj ich tym samym oznaczeniem \(\displaystyle{ \alpha}\)
Tylko z racji tego, że te kąty działania sił są różne, to nie oznaczaj ich tym samym oznaczeniem \(\displaystyle{ \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 gru 2011, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PG
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie reakcji Belki
ale jeśli na Y rzucam poprzez sinusy a na X przez cosinusy to mogę tego samego użyć
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Obliczanie reakcji Belki
Tego samego czego?
Jeżeli chodzi o kąty, to oczywiście dla tej samej siły jest ten sam kąt. Inna jest tylko funkcja trygonometryczna dla różnych składowych danej siły.
Poza tym w tym zadaniu są podane konkretne miary kątów i dlatego nie widzę powodu aby w ogóle używać zmiennych do ich oznaczania.
Jeżeli chodzi o kąty, to oczywiście dla tej samej siły jest ten sam kąt. Inna jest tylko funkcja trygonometryczna dla różnych składowych danej siły.
Poza tym w tym zadaniu są podane konkretne miary kątów i dlatego nie widzę powodu aby w ogóle używać zmiennych do ich oznaczania.