Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Well, do II etapu coraz bliżej, więc postanowiłem wrzucić jakiś mix zadań. Odpowiedzi wrzucajcie w
Ukryta treść:
. Opinie o poziomie są mile widziane.
1. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie nieparzystą liczbą całkowitą większą od \(\displaystyle{ 1}\). Pokaż, że ciąg \(\displaystyle{ {n \choose 1}, {n \choose 2},\ldots, {n \choose \frac{n-1}{2}}}\)
zawiera nieparzystą liczbę liczb nieparzystych.
2. W czworościanie \(\displaystyle{ ABCD}\) kąty płaskie przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) wynoszą po \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\). Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ AB=AC+AD}\), to suma katów płaskich przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\) wynosi \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\).
3. Ciąg \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},a_{3},\ldots}\) liczb rzeczywistych nieujemnych dla \(\displaystyle{ n=1,2,\ldots}\) spełnia warunki \(\displaystyle{ a_{n}+a_{2n}\ge 3n}\) oraz \(\displaystyle{ 2\sqrt{a_{n}(n+1)}\ge a_{n+1}+n}\).
Udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ n}\) naturalnego zachodzi nierówność \(\displaystyle{ a_{n}\ge n}\).
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 22:48 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód:Poprawa literówki
Łatwo wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ \cos(x+y+z)}\). Jest on równy \(\displaystyle{ \cos(x+y+z) = \cos x \cos y \cos z - \sin x \sin y \cos z - \sin x \cos y \sin z - \cos x \sin y \sin z}\).
Po włożeniu wszystkich danych do tego wzoru otrzymujemy:
Ponadto wszystkie cosinusy katów \(\displaystyle{ \measuredangle CBA}\) , \(\displaystyle{ \measuredangle DBA}\) i \(\displaystyle{ \measuredangle CBD}\) są dodatnie i są kątami pewnych trójkątów, więc nie mogą być większe od \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi}\), więc są one ostre. Wobec tego
Przed chwilą słusznie zwrócono mi uwagę, że w 3. jest literówka, powinno być oczywiście \(\displaystyle{ a_{n}+a_{2n}\ge 3n}\), wszystkich którzy rzeczywiście to kminili przepraszam . arek1357, tak.
Niech \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) będą punktami leżącymi na przedłużeniach krawędzi \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ AC}\) tak aby \(\displaystyle{ AQ=AP=AB}\). ROzważmy kwadrat \(\displaystyle{ APQR}\), a w nim trójkąty \(\displaystyle{ RPD, ECD}\) i \(\displaystyle{ RCQ}\). Trójkąty \(\displaystyle{ RPD}\) i \(\displaystyle{ RQC}\) są przystające odpowiednio do trójkątow \(\displaystyle{ BAC}\) i \(\displaystyle{ BAD}\), a więc również \(\displaystyle{ RCD}\) jest przystający do \(\displaystyle{ BDC}\) stąd mamy \(\displaystyle{ \angle CBA+\angle ABD+\angle CBD=\angle DRP+\angle QRC+\angle CRD=90^{\circ}}\)
Ajj, to wiem, czemu mi tak to nie szło
A jest rozwiązanie chyba prostsze od zaproponowanego, kiedy dowodzi się na pałę w 2 zdaniach, że jeśli element a_{n}<n, to wszystkie po nim też mają taką własność i już teza.. Teraz wypadałoby tylko pokazać przykładowy ciąg spełniający warunki zadania.
arek1357,
O zadaniu \(\displaystyle{ 3}\), że można było udowodnić, że jeśli jakiś \(\displaystyle{ n-ty}\) wyraz jest mniejszy od \(\displaystyle{ n}\), to każdy \(\displaystyle{ k-ty}\) wyraz jest mniejszy od \(\displaystyle{ k}\) dla \(\displaystyle{ k>n}\). Wtedy jest jasna sprzeczność z warunkiem sumy \(\displaystyle{ a _{n} + a_{2n}.}\)
A piszę również o tym, że elegancko byłoby pokazać, czy ciąg spełniający warunki zadania w ogóle istnieje...
ElEski, daleko nie szukając \(\displaystyle{ a_{n}=n+1}\) chyba daje radę. Druga część zadanek:
4. Wyznaczyć wszystkie takie pary liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ (a,b)}\), że \(\displaystyle{ a-b}\) jest liczbą pierwszą i \(\displaystyle{ ab}\) jest kwadratem liczby całkowitej.
5. Przekątne \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) czworokąta wypukłego \(\displaystyle{ ABCD}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ AB}\). Prosta \(\displaystyle{ MP}\) przecina bok \(\displaystyle{ CD}\) w punkcie \(\displaystyle{ Q}\). Wykaż, że stosunek pól trójkątów \(\displaystyle{ BCP}\) i \(\displaystyle{ ADP}\) jest równy stosunkowi długości odcinków \(\displaystyle{ CQ}\) i \(\displaystyle{ DQ}\).
6. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie dodatnią liczbą parzystą, a \(\displaystyle{ p}\) liczba pierwszą większą niż \(\displaystyle{ n^{n}}\). Udowodnij, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)\ldots(x-n)+p}\) nie jest iloczynem dwóch wielomianów stopnia dodatniego o współczynnikach całkowitych.
adamm pisze:Przed chwilą słusznie zwrócono mi uwagę, że w 3. jest literówka, powinno być oczywiście \(\displaystyle{ a_{n}+a_{2n}\ge 3n}\), wszystkich którzy rzeczywiście to kminili przepraszam .
A jaki będzie kontrprzykład, gdyby pozostawić \(\displaystyle{ a_{n}+a_{2n}\ge 2n}\) ?
Co do wzorcówki do 2.
Ukryta treść:
Nie dajcie się przestraszyć tym odkładaniom odcinków w przestrzeni (do tych, którzy mogli zareagować na to rozw. przez "o jaki hardkor! : O "). "Normalnie" można sobie ten czworościan rozłożyć na płaszczyznę (dlaczego: np. gdyż sporo kątów płaskich) i wtedy takie pomysły przychodzą łatwiej (w planimetrii odkładanie odcinków to norma)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 18:23 przez patry93, łącznie zmieniany 1 raz.
\(\displaystyle{ t = NWD(a,b)}\) \(\displaystyle{ kt = a}\) \(\displaystyle{ lt = b}\) \(\displaystyle{ ab = kl \cdot t^{2}}\), więc \(\displaystyle{ ab}\) jest kwadratem liczby całkowitej wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ kl}\) jest. A ponieważ \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) są względnie pierwsze, to oba muszą być kwadratami.
\(\displaystyle{ p = a - b = t(k-l)}\). Niemożliwe, aby \(\displaystyle{ p}\) rozkładało się na dwa większe od \(\displaystyle{ 1}\) dzielniki, zatem rozpatrujemy dwa przypadki:
a) \(\displaystyle{ t = 1}\)
b) \(\displaystyle{ k-l = 1}\).
a) Wtedy \(\displaystyle{ a=k}\) i \(\displaystyle{ b=l}\). Wcześniej stwierdziliśmy, że \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) są kwadratami, więc, dla pewnych dodatnich \(\displaystyle{ r,s}\): \(\displaystyle{ p = a - b = r^{2} - s^{2} = (r-s)(r+s)}\). Podobnie wnioskując jak niedawno, otrzymujemy \(\displaystyle{ r -s=1}\), czyli \(\displaystyle{ r=s+1}\) i \(\displaystyle{ p=r+s=2s+1}\). Rzeczywiście, jeśli \(\displaystyle{ p}\) to dowolna nieparzysta liczba pierwsza, to liczby postaci \(\displaystyle{ a = (\frac{p+1}{2})^2}\) i \(\displaystyle{ b = (\frac{p-1}{2})^2}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ a-b = (\frac{2}{2})p = p}\), oraz \(\displaystyle{ ab}\), jako iloczyn kwadratów liczb naturalnych, sam jest takim kwadratem.
b) \(\displaystyle{ a-b=t}\), a ponieważ \(\displaystyle{ t=NWD(a,b)}\), liczby \(\displaystyle{ a,b}\) są postaci \(\displaystyle{ (m+1)t}\) i \(\displaystyle{ mt}\).
Ich iloczyn jest równy \(\displaystyle{ m(m+1)t^{2}}\). Iloczyn ten jest kwadratem, zatem kwadratem jest \(\displaystyle{ m(m+1)}\). Nie jest to jednak możliwe, bo pierwiastek z tego iloczynu leży między \(\displaystyle{ m}\) a \(\displaystyle{ m+1}\), zatem jest niecałkowity.
b) krócej: \(\displaystyle{ k,l}\) to kwadraty różniące się o \(\displaystyle{ 1}\), więc dla \(\displaystyle{ u^{2}=k,v^{2}=l}\) mamy \(\displaystyle{ 1 = k - l = (u-v)(u+v)}\), skąd natychmiastowo \(\displaystyle{ v=0}\),\(\displaystyle{ u=1}\), zatem \(\displaystyle{ l=0}\) i \(\displaystyle{ b=0}\), co jest sprzeczne.
adamm pisze:Przed chwilą słusznie zwrócono mi uwagę, że w 3. jest literówka, powinno być oczywiście \(\displaystyle{ a_{n}+a_{2n}\ge 3n}\), wszystkich którzy rzeczywiście to kminili przepraszam .
A jaki będzie kontrprzykład, gdyby pozostawić \(\displaystyle{ a_{n}+a_{2n}\ge 2n}\) ?
Dobre pytanie. Myślałem nad tym przez chwilę i ciężko mi na palcach znaleźć konkretny kontrprzykład, ale intuicja podpowiada, że ta nierówność może okazać się za słabą na dowiedzenie tezy.